Як ведучі "ТСН" читали на загал улюблену українську прозу (ВІДЕО)

Як ведучі "ТСН" читали на загал улюблену українську прозу (ВІДЕО)

Проект "7 жінок про 7 жінок від 7 жінок" організувала письменниця Лариса Денисенко

Поділитися:

Проект "7 жінок про 7 жінок від 7 жінок" організувала письменниця Лариса Денисенко.  Колишня ведуча "1+1" запросила сучасних новинарок замість сухих новин почитати на загал улюблену художню літературу.

 "Українська жіноча проза красива і за допомогою публічних жінок її слід популяризувати", - зізналася організаторка, якій ця ідея прийшла вночі.

До проекту долучилися досвідчені читачки і книголюби Юлія Бориско, Лідія Таран, Соломія Вітвіцька та Марічка Падалко. Телеведучі самі обирали письменниць і уривки з іхніх творів. Вголос і наживо все це вони читали публіці "Книжкового Арсеналу".

Лідія Таран каже, що наважилася на виклик собі, щоби вийти з новинного амплуа. Читала Софію Андрухович "Фелікс Австрія" - уривок про любов і технологію виробництва мила.

"По-перше, це разюче контрастує з тим, що я розповідаю щодня в новинах. У нас (телеведучих - ред.) є два варіанти. Або ми -  мами -  і читаємо дітям на ніч, або читаємо новини. І так вже довгі десятиліття.  Спробувати щось третє -  для мене був реальний виклик".

"За темпераментом ми з Ларисою схожі, тож я дуже втішилася, коли за взаємним бажанням мені випало читати саме твір Денисенко.  Чула , як жваво реагує зал, але намагалася туди не дивитися. Бо сцена - то вихід за межі зони комфорту, стрес для людей, які звикли працювати з віртуальним глядачем. Але експерименти - це завжди цікаво. Поки живі - треба кидати собі виклик і перемагати навіть у дрібницях, " - додала Юлія Бориско, яка своїм жіночим персонажем обрала сліпу руду дівчинку із твору Лариси Денисенко "Забавки з крові і плоті".

Послухати Соломію Вітвіцьку і її виконання "Мобілізація добра. Волонтери" прийшла не лише авторка Ірен Роздобудько, а й бійці АТО зі шпиталю та, власне, самі волонтери, про яких ідеться.

"Я не знала, що Ірен зараз знаходить в залі. Інакше б дуже хвилювалася. Мені цікаво,  наскільки я передала настрій. Можливо, зробила цю волонтерку трішки веселішою, ніж думала Ірен. Перед автором читати завжди складно. Можеш не вгадати. Ми ж не професійні актори", - зізналася Соломія Вітвіцька, яка прочитала цей новий твір раніше за його офіційну презентацію.

Марічка Падалко хвилювалася, що звикла читати вголос дітям і дорослі художні твори у її виконанні звучать по-дитячому. Врешті, "Теплі історії до кави" Надійки Гейбіш телеведуча адресувала своїм вихованцям.

"Нам всім хочеться щоб українську літературу більше читали. Знаю, що сюди приїхали учні нашої "Медіа школи 1+1". Спеціально, щоб купити українські книжки, щоб вчитися більше читати українською мовою вголос.  Вони приїхали до нас із Донецька, Луганська, Севастополя. Мені здається, коли вони це будуть чути у виконання людей, на яких  хочуть бути схожими  (бо приїхали сюди вчитися на ведучих інформаційних новин ) -  ще більше зацікавляться українською літературою", - додала телеведуча і викладач "Медіа школи 1+1". 

Як наші ведучі читали українську прозу - дивіться у відео: