Які християнські свята будуть цього тижня: мученика Олександра, святого Феодота і не тільки

Церковний календар на тиждень: найважливіші християнські свята з 13 по 19 травня.

Поділитися:

Церковне свято понеділок 13 травня

Православна церква 13 травня за новим церковним календарем згадує мученика Олександра, хороброго воїна, який жив у III столітті за часів правління імператора Максиміана, та відкрито боровся за християнство.

Церковне свято вівторок 14 травня

14 травня, вшановується пам'ять святого мученика Ісидора, який жив у III столітті на острові Хіос. Він відмовився від поклоніння язичницьким богам, за що був жорстоко катований. Навіть після відрізання язика продовжував прославляти Христа. Нумерій, вражений його мужністю, видалив наказ про страту. Ісидор прийняв свою долю з радістю і покорою, померши мученицькою смертю у 251 році.

Церковне свято середа 15 травня

15 травня пригадують преподобного Пахомія Великого. Пахомій народився у 292 році у Тебаїді Горішній, в римській родині. Після служби в римській армії, у 317 році він прийняв святе хрещення і відправився у пустелю, де жив відокремлено від світу. Навколо 320 року він заснував першу громаду ченців, яка практикувала спільне життя та працю. Пахомій вперше розробив статут чернечого життя, в якому визначив правила і обов'язки монахів, зокрема, працю як невід'ємну складову життя. Він заснував кілька монастирів на берегах Нілу і перший жіночий монастир. Пахомій став основоположником спільного чернечого життя в різних монастирях, де всі монахи підкорялися настоятелю-протоархімандриту.

Церковне свято четвер 16 травня

За новим церковним календарем 16 травня — преподобного Феодора Єгипетського. Він народився в багатій сім'ї і віддавав перевагу чернечому життю змалку. У 14 років він покинув рідний дім і вступив до монастиря, де в Тавеннській обителі навчався під керівництвом святого Пахомія. Коли мати Феодора дізналася про його вибір, вона прийшла просити його повернутися додому, але він відмовився. Тому мати також залишилася у монастирі, а пізніше до них приєднався і брат Феодора. Протягом багатьох років преподобний служив наставником у монастирі, де й помер у 368 році.

Церковне свято п'ятниця 17 травня

За новим церковним календарем 17 травня — апостола Андроника та інших з ним. Андроник та його помічниця Іунія, родичі апостола Павла, сприяли його апостольським трудам. Андроник, єпископ Сирмії Панноньської, проповідував в різних країнах, навернувши безліч язичників, руйнував язичницькі храми, споруджував церкви та творив чудеса. Після багатьох праць і утисків від язичників, апостол Андроник і його супутниця померли природною мирною смертю. Існує версія, згідно з якою вони померли мученицькою смертю в Євгенії, а їх мощі були виявлені в V столітті за імператорів Гонорія та Аркадія, про що згадується в одкровенні Миколі Каліграфу.

Церковне свято субота 18 травня

18 травня відзначається пам'ять святого Феодота, який жив у III столітті під час правління імператора Діоклетіана. Він прийняв християнство та таємно допомагав вірянам, проводивши богослужіння та ховаючи тих, хто помер за віру, власними силами. Імператору не було відомо про ці справи. Однак в тому ж місті жило семеро благочестивих дівиць, які також були християнками і допомагали нужденним. Після того, як правитель дізнався про це, він спробував змусити їх поклонитися ідолам, але вони відмовилися і були утоплені у річці. Феодот намагався таємно поховати їх за християнськими традиціями, але градоначальник дізнався про це та намагався вимусити його відмовитися від віри. Феодот залишався непохитним, тому його мучили, а потім відсікли голову.

Церковне свято неділя 19 травня

19 травня — день пам'яті священномученика Патрикія, єпископа в Прусі. Він страждав страшні муки через свою віру, разом із кількома пресвітерами, але вдалося навернути багатьох язичників у християнство. Все це сталося близько 100 року після Різдва Христового.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі