Які християнські свята будуть цього тижня: Симеона Стовпника, цариці Олени і не тільки

Церковний календар на тиждень: найважливіші християнські свята з 20 по 26 травня.

Поділитися:

Церковне свято понеділок 20 травня

20 травня в християнському календарі вшановують пам'ять мученика Фалалея. Він народився в родині воєводи в Лівані. У юному віці він вивчав медицину, але сповідував християнство, тому завжди безкоштовно лікував приходили до нього людей. За це язичники захопили його в полон і відвезли до правителів Малої Азії. Довгий час імператор умовляв Фаралая відректися від Христа, але мученик відмовлявся. За це його засудили до страшних тортур, довго катували, а потім йому відрубали голову.

Церковне свято вівторок 21 травня

21 травня вшановується пам'ять святої цариці Олени. Свята Олена була матір'ю римського імператора Костянтина Великого і відома своїм служінням церкві. Він проводив розкопки в Єрусалимі, де були виявлені животворний Хрест Господній та інші реліквії страстей Христових. Її син став першим імператором Римської імперії, який прийняв християнство, і вважається, що Олена мала значний вплив на його релігійні переконання.

Церковне свято середа 22 травня

22 травня пригадують святого Василіска. Він жив за часів імператора Максиміана і сповідував християнство, за що був ув'язнений. У в'язниці Василіск почав готуватися до свого мученицького подвигу, але несподівано його відпустили, щоб він міг попрощатися з родиною. Василіск повідомив рідним, що це їхнє останнє побачення. Дізнавшись про це, правитель розлютився і наказав негайно закувати його в кайдани та повернути до темниці. На суді Василіска змушували приносити жертви язичницьким богам, але він рішуче відмовився. За це його стратили, відсікши голову мечем, а тіло кинули до річки.

Церковне свято четвер 23 травня

За новим церковним календарем 23 травня — святого Леона. Він жив у IX столітті та активно боровся з язичництвом, був ченцем у Києво-Печерській лаврі. Одного разу його вигнали з міста, і він вирішив оселитися поблизу невеликого струмка, де згодом збудував храм. Люди почали приходити до нього і приводити своїх дітей для таємного хрещення. Коли хреститися стали й дорослі, Леонтій повернувся до міста. За своє життя він створив багато чудес, а після смерті його поховали в соборі.

Церковне свято п'ятниця 24 травня

За новим церковним календарем 24 травня — преподобного Симеона Стовпника. За церковними переказами, він народився після довгих молитов його матері, яка пообіцяла віддати дитину на служіння Господу. З дитинства Симеон відрізнявся стриманим характером, навіть не пив грудне молоко в ті дні, коли мати їла м'ясо. У юності він залишився без батьків і після видіння пішов до монастиря, де підв'язався на стовпі. Він відчайдушно боровся з гріховними думками, спокусами та пристрастями, постійно перебуваючи в молитві. За свої подвиги отримав від Господа дар чудотворення і прозорливості, міг бачити таємниці майбутнього. 

Церковне свято субота 25 травня

25 травня відзначають роковини третє віднайдення голови Іоанна Предтечі, що сталося близько 850 року. Під час заворушень у Константинополі її перенесли до міста Емес, потім до Коман (близько 810-820 років), де під час іконоборства сховали в землі.

Коли шанування ікон відновили, Патріарх Ігнатій під час молитви дізнався місце схованки і повідомив імператору. Посланці віднайшли голову втретє, її знову повернули до Константинополя і поклали в придворній церкві. Нині вона зберігається на Афоні.

Церковне свято неділя 26 травня

26 травня — день пам'яті святого апостола Карпа. Він належав до числа 70 апостолів і багато років проповідував у Фракії, прославляючи віру в Христа, звертаючись до язичників і підтримуючи інших вірян. Карп також був єпископом на острові Крит. У церковних переказах існує кілька версій його смерті, тому справжня причина залишається невідомою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі