З 1 липня змінюється порядок продажу препаратів в рамках програми "Доступні ліки": як отримати безоплатні ліки

Доступні ліки: з 1 липня змінюється порядок продажу препаратів в рамках програми (як отримати безоплатні ліки)
freepik.com

З 1 липня лікарські засоби, що входять до програми "Доступні ліки", відпускатимуть лише за електронним рецептом.

Поділитися:

З 1 липня лікарські засоби, що входять до програми "Доступні ліки", відпускатимуть лише за електронним рецептом. Про це повідомляє МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ліки відпускатимуть за електронним рецептом з 1 квітня: перелік

Паперовий рецепт в рамках програми «Доступні ліки» продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії.

Разом з тим, на всій території України на прохання пацієнта лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліки за електронним рецептом з 1 квітня: чи продовжать діяти паперові рецепти (роз'яснення МОЗ)

Як отримати безоплатні ліки: покрокова інструкція

  • Зверніться до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного лікаря), з яким укладено декларацію, та отримайте електронний рецепт. 
  • Завітайте до аптеки з позначкою «Тут є Доступні ліки». 
  • Отримайте ліки безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом. 

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава. 

Як отримати електронний рецепт на "Доступні ліки"чому саме ці категорії захворювань, що робити, якщо в аптеці закінчилися безоплатні ліки, або ті, що відшкодовуються, які ліки пацієнт може отримати безоплатно, а за які потрібно доплачувати — читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в аптеках відпускали рецептурні препарати без рецепту: міністр охорони здоров’я в “Сніданку з 1+1” на “1+1 Україна” прокоментував ситуацію із впровадженням е-рецепту

Як знайти аптеку, що відпускає медикаменти за програмою «Доступні ліки»

В Україні продовжує діяти програма «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти можуть отримувати необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Знайти аптеку з «доступними ліками» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Усі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів – безоплатні. 

Аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально. Вони мають на дверях наліпку «Тут є “Доступні ліки”», а ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни». 

Також шукати аптеку з «доступними ліками» можна за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». 

Нагадуємо, що для забезпечення доступу пацієнтів до життєво важливих ліків, лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти.

  •  Про те, яку інформацію має містити рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки», детальніше — за посиланням.
  •  Як почати користуватися програмою «Доступні ліки» під час воєнного стану, детальніше — за посиланням.

«Доступні ліки» — урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів. 

Нагадаємо, що державна програма відшкодування коштів розповсюджується на понад 400 лікарських засобів. Актуальний перелік лікарських засобів, що відпускаються за програмою, розміщено на вебсайті Національної служби здоров’я України в розділі «Програма реімбурсації лікарських засобів» у відкритому доступі.

Нагадаємо, які медичні препарати можна отримати безоплатно або з частковою оплатою.

Безкоштовні ліки та медична допомога: які послуги доступні українцям:

Новини по темі