Загроза нової пандемії: що таке "хвороба Х"

Нова хвороба Х може бути у 20 разів смертельнішою, аніж ковід
Freepik

ВООЗ попереджає про загадкову "хворобу Х", що може бути у 20 разів смертельнішою, аніж COVID-19.

Поділитися:

"Невідома "хвороба Х" може спричинити у 20 разів більше смертей, ніж пандемія коронавірусу" — так пишуть в анонсі до Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Подія відбудеться 17 січня, а одним із спікерів буде голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус. Що таке "хвороба Х", та в чому полягає занепокоєння міжнародних фахівців?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза коронавірусу: чи потрібно знову регулярно носити маски (поради МОЗ)

У середу на Всесвітньому економічному форумі відбудеться засідання під назвою "Підготовка до хвороби Х". На ньому група міжнародних спікерів обговорять, які "нові зусилля необхідні для підготовки систем охорони здоров'я до численних викликів, що чекають на них у майбутньому".

Хвороба Х, гіпотетична невідома загроза — це назва, яку вчені використовують для заохочення розробки контрзаходів (наприклад, вакцини і тести), які будуть застосовані в разі майбутнього спалаху. Так, ВООЗ скликала групу з понад 300 вчених у листопаді 2022 року для вивчення "невідомого патогену, який може спричинити серйозну міжнародну епідемію".

Нагадуємо, світом уже шириться новий штам коронавірусу JN.1. Детальніше про це читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пережити холодний сезон: МОЗ радить, як знизити ризики захворіти на грип, коронавірус та ГРВІ

Катерина Булавінова про нові штами Коронавірусу та небезпеку становить Зоонозу: деталі у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна":

Новини по темі