Зміни у виплатах для ВПО, тарифи на світло та газ: що чекає українців з 1 серпня

Які зміни чекають на українців з 1 серпня — 1+1
Freepik

Які зміни чекають українців з 1 серпня?

Поділитися:

З 1 серпня в Україні відбудуться певні зміни в різних сферах життя. Деякі переселенці залишаться без виплат, а деякі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії. Чого чекати в останній місяць літа?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде тариф на газ в Україні з 1 серпня

Виплати для ВПО: що зміниться з 1 серпня

У серпні переселенці отримають автоматичне продовження виплат до 31 січня 2024 року без необхідності подавати додаткові документи. Нагадаємо, що дітям і переселенцям з інвалідністю виплачуватимуть по 3000 гривень на місяць, а іншим особам — по 2000 гривень. Проте, з 1 серпня деякі категорії біженців втратять право на грошову допомогу. Це переселенці, які перебувають за кордоном більше 30 днів поспіль без документально підтверджених обґрунтованих причин, а також ті, хто повернувся на колишнє місце проживання або засуджений за колабораціонізм чи перебуває в місці позбавлення волі.

Що буде з пенсіями з 1 серпня

У серпні планові підвищення пенсії не передбачені. Проте, з нагоди Дня незалежності України, який відзначається 24 серпня, держава надає додаткові виплати особам, які мають особливі заслуги перед державою. Це стосується інвалідів війни I, II та III груп, учасників Революції Гідності та російсько-української війни, постраждалих, а також членів сімей загиблих учасників військових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перерахунок пенсій 2023: хто може розраховувати на додаткові виплати з 1 серпня

Тарифи на світло з 1 серпня

Раніше підвищення ціни на світло відбулося в червні — вартість зросла до 2,64 гривень за кв\годину. В середньому рахунки українців виросли на 250 гривень.

Тарифи на воду з 1 серпня

У липні планувалося підвищення тарифів на водопостачання, але після критики президента Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, скасувала своє рішення.

Тарифи на газ з 1 серпня

На період війни в Україні запроваджено мораторій цін на газ для населення, тому в серпні також не передбачається змін. Ціна за кубометр газу залишиться на рівні 7,96 гривень (з ПДВ) до до 1 травня 2024 року, згідно з інформацією від Нафтогаз України.

Також мораторій діє на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання – до закінчення воєнного стану та ще 6 місяців після.

Де можна обміняти старі монети на дійсні гроші, дивіться:

Новини по темі