Перерахунок пенсій 2023: хто може розраховувати на додаткові виплати з 1 серпня

Підвищення пенсій 2023: що зміниться з 1 серпня — 1+1
Freepik

Що чекає пенсіонерів з 1 серпня 2023 року?

Поділитися:

В Україні протягом 2023 року проводиться індексація та перерахунок пенсій, що відбувається в декілька етапів. Раніше надбавки до пенсій були запроваджені у березні, квітні та липні в рамках індексації пенсій. Значних змін у серпні не передбачено, але деякі українські пенсіонери можуть розраховувати на підвищення пенсійних виплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто з бійців може стати офіцером: умови та вимоги (пояснюють у «Сніданку з 1+1»)

Як зміняться пенсії з 1 серпня

►Перерахунок пенсій у березні: У березні 2023 року індексація стосувалася 10,5 млн пенсіонерів. Максимальна надбавка склала 1500 гривень, а мінімальна — 100 гривень.

►Перерахунок пенсій у квітні: В квітні індексація торкнулася пенсіонерів, які продовжують працювати. Збільшені виплати були нараховані з 1 червня. Близько 654,9 тис. працюючих пенсіонерів отримали перерахунок, підвищено пенсії понад 401 тис. осіб, а середнє підвищення склало 221,74 грн.

►Перерахунок пенсій у липні: Третя хвиля індексації у липні торкнулася спеціальних категорій пенсіонерів, зокрема екснардепів, держслужбовців, вчених та працівників органів місцевого самоврядування.

З 1 серпня не передбачено нових індексацій, тому розмір пенсій залишиться без змін, за винятком пенсіонерів, яким у серпні виповниться 70, 75 чи 80 років — вони матимуть вікову надбавку.

Пенсії у серпні 2023 в Україні: кому чекати надбавку

У серпні 2023 на надбавку до пенсії можуть розраховувати деякі пенсіонери з інвалідністю. Раніше пенсійні виплати по інвалідності були проіндексовані у березні, тому у серпні сума залишиться без змін. Однак, люди з інвалідністю можуть отримати додаткові виплати внаслідок традиційної надбавки до Дня незалежності України. Розмір надбавок залежить від групи інвалідності, де І група отримує 100% пенсії, ІІ група — 90% та ІІІ група — 50% від розміру пенсії за віком. Додаткові виплати також отримають особи з особливими заслугами перед державою.

Куди доречно витрачати державні кошти під час війни, дивіться:

Новини по темі