Як росія повторює методи анексії Криму та дискримінацію кримських татар: “Реальна історія” з Акімом Галімовим

Реальна історія
 Як утворилася Кримська демократична республіка — Реальна історія з Акімом Галімовим

Дізнайтеся більше про історію кримського народу у “Реальній історії” з Акімом Галімовим.

Поділитися:

1917-1918 роки тісно асоціюються в українців з початковим етапом Української революції. Проте набагато менше людей знають, що в цей же період у Криму проходили дуже схожі процеси, які спричинили появу Кримської демократичної республіки — найпрогресивнішої мусульманської країни свого часу. Про передумови виникнення цієї держави та про її лідера, національного героя Номана Челебіджіхана, у новій “Реальній історії” розповів Акім Галімов.

Щоб краще розуміти контекст описаних далі подій, радимо прочитати попередню частину історії Криму, яка охоплює період від утворення етносу кримських татар і до ліквідації Кримського ханства 1783 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бідолашна дівчина з тяжкою хворобою і без удачі в особистому житті": чому ми маємо хибне уявлення про Лесю Українку (“Реальна історія” з Акімом Галімовим)

Російські “миротворці” у Криму (версія 18 століття)

Близько 300 років Кримське ханство було під протекторатом Османської імперії. За результатами російсько-кримської війни 1768-1774 сторони конфлікту укладають Кючук-Кайнаджирський мирний договір, за яким обидві імперії визнають незалежність Криму. Російська імперія ставить свого хана-маріонетку, через якого виникають масові громадські заворушення. Як “хороший” сусід, Москва вводить війська, щоб допомогти придушити повстання — так росіяни зайшли до Криму в 1783 і досі не можуть звідти забратися. Це катастрофічні події для кримців: місцеве населення зазнало страшного терору. З 400 000 мешканців Криму за 10 років залишилося 130 000. Не в змозі витримати такі умови, чимало татар емігрували до Османської імперії. Півострів тим часом починають заселяти російські поміщики.

Ісмаїл Гаспринський — духовний батько кримськотатарського народу

Попри всі негаразди, у кримців утворюється прошарок національної еліти, яка сприяє національному відродженню. Його символом стає Ісмаїл Гаспринський, грандіозна постать, яка за своїм значенням має бути серед таких імен, як Тарас Шевченко чи Степан Бандера. У 1883 він видає першу тюркомовну газету “Терджиман”(укр. перекладач), у якій просуває ідею відродження тюркських народів. Ця газета набуває популярності по всьому світу. Ісмаїл Гаспринський також стає основоположником  пантюркізму (ідеї об’єднання тюркських народів) та світського ісламу (поєднання консервативної релігії з прогресивними принципами). Завдяки йому стається реформа джадидизм — оновлення методів освіти з впровадженням європейських методів. Це стає революцією для ісламських народів, а Крим перетворюється на прогресивний освітній центр тюркомовного світу.

Кримський лідер

У 1885 народжується Номан Челібіджіхан, неймовірно значуща постать для історії Криму. Він отримує освіту в найкращому медресе (мусульманська школа) Криму і в 1908 вступає до Стамбульського університету. Разом із другом Джафером Сейдаметом вони утворюють підпільну організаію “Ватан” (укр. Батьківщина). Їх головна ідея — визволення кримського народу з-під гніту росії. У 1911 Сайдамет публікує есе “Пригноблена кримськотатарська нація у 20 ст.”, що спричиняє переслідування організації російськими силами. Попри це, Номан Челібіджіхан після навчання повертається до Криму. 

Відродження кримської держави

1917 стається Лютнева революція, яка активізувала національні рухи більшості поневолених народів, серед них — кримці. У квітні на з’їзді мусульман Криму утворюють Мусульманський виконавчий комітет, на чолі якого стає Номан Челібіджіхан. “Ватан” переорганізовують в “Міллі Фирк’а” (укр. національна партія) — першу політичну партію Криму. Челібіджіхана також призначають муфтієм, вищою духовною особою, мусульман Криму, Польщі, Литви, Білорусі. 

Зв’язки з УНР

У вересні 1917 відбувається З’їзд поневолених народів в Києві. Позиція кримської делегації — свобода кримців та автономія у складі УНР. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Київ звільнив Крим у 1995 році (Реальна історія з Акімом Галімовим)

Кримська демократична республіка

Після з’їзду Номан Челібіджіхан пропонує провести всенародні вибори до Курултаю, органу народного представництва. Ці вибори були по-справжньому революційні — це перші вибори у мусульманському світі та одні з перших у світі з виборчим правом для жінок. До прикладу, у таких країнах як Франція, Британія чи Іспанія жінки змогли голосувати лише через кілька десятків років. До Курултаю обирають 76 народних представників, серед них — 4 жінки. 9 грудня відбуваються перші збори, і вже 13 грудня 1917 року проголошено Кримську демократичну республіку, її символіку та конституцію. 

рускій мір

Кримці формують Національний уряд. Більшовики не визнають діяльність кримського уряду та 16 грудня 1917 російський чорноморський флот захоплює Севастополь. Спроба опору кримців не була успішною, адже на стороні ворога чисельна та збройна переваги. У січні 1918 на захоплених територіях починається хвиля терору. Думки кримських лідерів розділилися: Сайдамет пропонував боротися до кінця, а Челебіджіхан хотів домовитися з росіянами задля уникнення кровопролиття. На жаль, його благородна мета стала причиною його смерті.

Чому мирні переговори з росіянами ніколи не бувають хорошою ідеєю

Спроби переговорів були марними, а Номана Челібіджіхана кинули до в’язниці. У лютому більшовики складають розстрільні списки, які містять імена активних громадських діячів Криму. Звучить знайомо? До цього ж методу в лютому 2022 року вдалася сучасна московська влада на території тимчасово окупованого Криму. Ім’я Номан Челібіджіхана потрапляє до цих списків, через що його піддають тортурам та розстрілюють. У результаті другої хвилі терору близько 2000 кримців було розстріляно. Більшовицькі кати навіть не ховали тіла загиблих — вони просто викидували їх до моря. Так Чорне море стало могилою і для Номана Челібіджіхана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто поділив Україну на три сорти та як українців стравлювали між собою ("Реальна історія" з Акімом Галімовим)

Кримська демократична республіка хоч і проіснувала недовго, але стала яскравим прецедентом демократичної прогресивної мусульманської країни. Історія Криму має дуже чіткі паралелі з тим, що відбувалося на материковій Україні. Українці та кримці мали й мають спільного ворога, який понівечив долі не одного покоління і продовжує це робити зараз. Попри все, обидва народи продовжували відстоювати себе та свою ідентичність, і саме це робить їх однією політичною нацією.

Дивіться повний випуск “Реальної історії” про Кримську демократичну республіку:

Новини по темі