Як засновник ОУН Євген Коновалець став особистим ворогом Сталіна: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Реальна історія

У "Реальній історії" Акім Галімов розповів, чому Йосип Сталін особисто ненавидів Євгена Коновальця.

Поділитися:

Походження Євгена Коновальця

У тіні свого наступника Степана Бандери ім’я Євгена Коновальця не таке відоме серед українців. Однак саме він став засновником та лідером ОУН та зміг створити один із найуспішніших політичних проєктів Європи свого часу. 

У червні 1891 він народився на Львівщині у родині священників. Тоді ця частина України входила до складу Австро-Угорщина, а українців вважали національною меншиною. У 1909 Коновалець вступає на правничий факультет у Львові та вже незабаром доєднується до руху за створення першого в імперії українського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов у новій "Реальній історії" розповів про виникнення українського прапора

Євген Коновалець: політична діяльність

У січні 1910 академічний сенат намагається ліквідувати останні українські кафедри Львівського університету. Українські студенти виступають з вимогою на їх базі створити окремий ВНЗ. Їм намагаються завадити польські праворадикали: протистояння переростає в бійку та перестрілку. У сутичці 28 студентів поранено і одного вбито. Загиблого добре знав сам Коновалець, тому це стає першим випадком, коли йому доводиться ховати друга, який віддав життя за українську національну ідею.  

Улітку 1913 на Львівському студентському з’їзді про майбутнє України майбутній засновник ОУН знайомиться з Дмитром Донцовим — головним ідеологом українського інтегрального націоналізму. Він відкрито пропагує сепаратизм, революція, а росію називає ордою.

Під час Першої світової війни Коновальця мобілізують, і в червні 1915 він потрапляє в російський полон. Навіть там він проявляє себе як організатор та лідер: збирає навколо себе бійців з Галичини та Волині, навчає їх військового мистецтва. 

Після Лютневої революції Євген Коновалець з побратимами тікає до Києва та стає очільником куреня Січових стрільців. Він до останнього залишається вірним Українській революції, а після її поразки створює українську військову організацію, яка у 1929 стає Організацією українських націоналістів — ОУН.

Коновалець та Сталін

У 1929 в Україні застосовують масштабну колективізацію, яка спричиняє шалений опір та селянські повстання. Тоді ж Сталіну доповідають про ОУН та їх “контрреволюційну діяльність”. За організацією починають стежити, а українське село карають Голодомором

21 жовтня 1933 член ОУН Микола Лемик ліквідовує радянського шпигуна та довірену особу Сталіна Олексія Майлова. Ця страта була затверджена Євгеном Коновальцем та стала символічним актом помсти за геноцид 1932-1933. Подія очевидно розлютила Йосипа Сталіна, який особисто наказав убити лідера ОУН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Бандера став найбільшим нічним жахом Кремля: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Замах на Євгена Коновальця

Влітку 1935 у Фінляндії колишній комсомолець Павлусь Валюх виходить на членів ОУН та досить швидко завойовує симпатію Євгена Коновальця. Павлусю доручають налагоджувати зв’язки між українським підпіллям на південному сході та ОУН. Тоді лідер українських націоналістів жив у еміграції та зустрічався зі зв’язківцями по всій Європі. Так, 23 травня 1938 зустріч із Валюхом була призначена у Роттердамі, з якої Євген Коновалець живим не повернувся.

Павлусь Валюх виявився агентом НКВС Павлом Судоплатовим агент НКВС, який отримав особистий наказ Йосипа Сталіна “обезголовити рух українського фашизму”. Підготовка до вбивства зайняла кілька років. Зброєю стала вибухівка, замаскована під коробку з цукерками, яку “Павлусь” подарував Коновальцю. Операція була успішною — Євген Коновалець на місці загинув від вибуху.

Як було передбачено в СРСР, це убивство посилило внутрішнє протистояння серед членів ОУН, яке, своєю чергою, призвело до розколу організації на ОУН(м) під лідерством Мельника і ОУН(б) під проводом Бандери. Цей епізод української історії вкотре доводить, що єдність — запорука незалежності.

Дивіться повний випуск "Реальної історії" з Акім Галімов, що виходить з понеділка по четвер о 5:55 на "1+1 Україна".

Новини по темі