Як Степан Бандера став українським символом: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Реальна історія
Як Бандера став українським героєм (Реальна історія з Акімом Галімовим)

У "Реальній історії" з Акім Галімов розповів, чому Степан Бандера став радикальним націоналістом.

Поділитися:

Постать Степана Бандери є безумовно героїчною для українців. Та якщо спитати про нього закордоном, можна почути неоднозначні характеристики. Терорист, убивця, нацист та бандит — чому деякі так описують Степана Бандеру?   У “Реальній історії”, що виходить кожної неділі о 23:20 на "1+1 Україна", Акім Галімов розповів, як сформувалася історична постать Степана Бандери.

Проєкт Акіма Галімова "Реальна історія" разом з командою БФ "Блискавка" продовжують збір "Ударна історія" на дрони та наземну станцію для роти ударних дронів 109 Донецької бригади ТРО (Авдіївський напрямок). Деталі та реквізити ви знайдете в описі під відео.

реальна історія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ким насправді був легендарний отаман Іван Сірко: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Степан та Андрій Бандери

У набожній родині священника 1 січня 1909 року народився Степан Бандера на Івано-Франківщині, що тоді входила до складу Австро-Угорської імперії. Його дитинство припало на складні часи: Перша світова війна, розпади імперій та революції. Цей період став шансом на незалежність. Розгортається Українська революція з утворенням Української народної республіки, на західних теренах  проголошують Західноукраїнську народну республіку. У 1919 УНР та ЗУНР об’єднуються під час Акту Злуки. Однак через загрозу Польщі та росії боротьба за незлежність виявилася заскладною. У 1920 Симон Петлюра підписує Варшавський договір, за яким Польща стає союзником УНР в обмін на західні землі. Цей вимушений політичний крок обурив низку політичних діячів, які на чолі з полковником Української галицької армії Євгеном Коновальцем засновують Українську військову організацію у Празі. Андрій Бандера, батько Степана, був заарештований за службу в УГА. Його звільнили завдяки церковному сану, проте близько 100 тис. українців було запроторено до концентраційних таборів. ЦЕ супроводжувалося політикою ополячення, антиукраїнською діяльністю уряду. Жертвою цих дій став і сам Степан Бандера: у 10 років його побили поліцейські за малюнок тризуба.

Чому Бандера став націоналістом

У 1923 ополячення Галичини посилюється, Ліга Націй офіційно визнає ц землі частиною Польщі. УВО веде радикальну діяльність: вербування, агітаці, замахи та бандитизм. У 15 років юний Бандера чує вражаючу історію про членкиню органзації, що впливає на його світогляд. У 1924 зв’язківицю Євгена Коновальця Ольгу Бессараб ув’язнили та піддали тортурам, проте жінка нічого не розповіла. За це вона поплатилася життям. Степан Бандера під враженням від цього випадку починає “тренуватися” до можливих тортур, а за 3 роки стає агітаторм УВО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як російська пропаганда спотворила діяльність Богдана Хмельницького: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Чи були ОУН терористами

У лютому 1929 постає Організація українських націоналістів на чолі з Євгеном Коновалцем. Метою ОУН була незалежність, а тактики пропаганди та саботажів залишалися такі ж, як в УВО.  Під час невдалого нападу на пошту двоху ОУНівців засуджують до смертної кари. У день винесення вироку Бандера організовує службу за упокоєння страчених по всій Галичині. Така акція отримує розголос, а Степан Бандера у 24 роки отримує посаду, за якою стає головним у своєму регіоні.

Справа про вбивство міністра МВС Польщі

Найчастіше прихильники версії про “Бандеру-вбивцю” оперують справою вбивства Міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького, що сталося 15 червня 1934. ОУНівець Григорй Мацейко застерилив політика у ресторані. У ході розслідування заарештували 800 людей, Бандеру в тому числі. Катування. 18 листопада 1935 відбулося судове засідання у Варшаві, яке отримало справжній міжнародний розголос. Що ж стало причиною цього “терористичного акту”?

У 1930 світ охопила економічна криза, репресії до українців не згасали, що спричиняло радикальний опір ОУН. Через це була впроваджена політика “пацифікації”, у результаті якої загинуло від 7 тис. до 35 тис. українців. спрямована на цивільних. Керівником “пацифікації” став уже згаданий Бронислав Перицький. ОУН визнали свою відповідальність за вбивство. Суд став революційним для сприйнття українців поляками, збільшив авторитет ОУН та поширив “українське питання” на міжнародний загал. Бандері винесли смертний вирок, який пізніше був замінений на довічне ув’язнення.

Убивство Олексія Майлова

У 1936 розпочався Львівський процес, у якому ОУН судили за тероризм, зраду та вбивства. Одним з приводів стала справа про вбивство секретаря конслутсва СРСР Олексія Майлов вбивство. Цей вчинок став протест проти Голодомору, який старанно замовчувала радянська влада. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зникли рештки Ярослава Мудрого з Софійського собору: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Історія Степана Бандери стала прикладом того, наскільки кардинально може змінитися сприйняття тієї чи іншої особи в залежності від контексту. Для українського націоналістичного руху він є безумовним героєм, внесок якого у побудову незалежності складно переоцінити.

Повний випуск "Реальної історії" про Степана Бандеру: 

Дивіться "Реальну історію" з Акімом Галімовим щонеділі на "1+1 Україна" о 23:20 та на YouTube каналі проєкту.

Новини по темі