Діти перемоги: «1+1» розкаже історію дівчинки, яка більше року ховалася від нацистів в каналізації

Знімальна група каналу працює над фільмом про дітей війни, заснованому на реальних подіях.

Поделиться:

До «Арґументу-Кіно» завітає режисер документальної стрічки, номінованої від України на «Оскар»Знімальна група 1+1 продовжує роботу над документальною стрічкою про війну очима тих, хто втратив на ній своє дитинство. Йдеться про війну 1939-1945рр., коли Україна була охоплена війною одразу з двох фронтів – і проти нацистів, і проти комуністів.

В основі сценарію – історій людей, які пережили жахіття збройних протистоянь, масових вбивств, голоду, дискримінації та беззаконня.

Над стрічкою працює команда Управління журналістських проектів 1+1 медіа, режисер Сергій Сотниченко, оператор Віталій Панасюк. Автором фільму стала відомий документаліст Світлана Усенко, серед робіт якої є «Таємниці генія Шевченка», «Секрети Бандери», «Розщеплені на атоми», «ТСН. 20 років» та багато інших.

«Я ставила перед собою завдання розповісти історію України у Другій світовій війні вустами людей, які на той момент були ще дітьми. Для мене було важливо, щоб це були різні люди, які на момент війни жили в різних частинах України. Адже у кожного з них своя пам'ять про той час. Наприклад, якщо людина була в Києві під час окупації, він пам'ятає одну війну. Якщо, наприклад, був зв'язковим в УПА, перебував у концтаборі або насильно був вивезений на роботу в Німеччину, то це вже інша війна,  - розповіла Світла Усенко в інтерв’ю «Телекритиці».

Зйомки розпочалися ще в січні. Частину фільму знімали у підземеллі, де десятки львівських євреїв протягом 414 днів ховалися від нацистів. Вижили лише одиниці. Це не вигадана історія, а сповідь маленької дівчинки, тепер уже бабусі, Христини Хігар. Вона єдиний нині живий свідок тих подій. Про її історію Усенко дізналася з книги «Дівчинка в зеленому светрі».

Львівська каналізація 40-х років відтворюється у київському підземеллі, а оператор намагається встановити освітлення, яке максимально відповідало б реальності.

Мене вразила ця історія. Як можна було 14 місяців прожити в каналізації? Без світла, без нормальної їжі, без миття? З того часу я мріяла познайомитися з Христиною. Написала листа до видавництва, мені вислали її e-mail. Христина зараз живе в Нью-Йорку, ми до неї літали. За професією вона стоматолог. Після війни доля цієї жінки склалася дуже щасливо, - зізнається автор стрічки.

Актори фільму досить болісно переживають емоції жертв війни, адже останні зазнали голоду, холоду та жахливих втрат. У зйомках взяли участь приблизно 25 дітей (їх відібрали на кастингу з двохсот). Наймолодшій акторці 4 роки.

Документальний проект «Діти перемоги» дивіться вже в травні на 1+1.