Герої фільму “Довга доба” поділилися своїми історіями про перші дні повномасштабної війни

Довга доба
Історії “Довгої доби” від героїв документальної стрічки – ексклюзив

Олена Жук, Денис Христоф, Дмитро Лінкьов: герої фільму “Довга доба” розповіли, чим важлива документальна стрічка Алана Бадоєва

Поделиться:

24 лютого, о 22:00 до другої річниці повномасштабної війни на "1+1 Україна" відбудеться довгоочікувана премʼєра документального фільму "Довга доба" Алана Бадоєва та телеканалу “1+1 Україна”. Першими стрічку побачили її герої – українці, які поділилися власними історіями перших днів та місяців повномасштабної війни.

“Довга доба” – це зафільмовані кадри нашого сьогодення, історія, яку вже ніхто не зможе переписати. 12 тисяч українців фільмували російські злочини на свої телефони, аби світ міг побачити та запам’ятати ціну, яку платить Україна. Це не просто фільм, а капсула часу. Редакція сайту поспілкувалися з героями на допрем’єрному показі, який відбувся 9 лютого в одному зі столичних кінотеатрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неможливо стримати сльози: як пройшов показ документальної стрічки “Довга доба”

Денис Христов, український телеведучий та волонтер

Денис поділився враженнями від участі у проєкті:

“Я займаюся евакуацією цивільних з прифронтових зон. У фільмі “Довга доба” глядачі побачать історії героїв моїх евакуацій. Мені здається, цю стрічку в першу чергу потрібно побачити людям за кордоном, щоб ніхто більше з москальських іпсошників не мав, до чого причепитися, нібито це змонтовано чи підстава. Ні, це все очима наших українців! Ми все це пережили, бачили! Це файли з наших телефонів, і світ обов'язково має подивитися цей фільм”.

Олена Жук, екоактивістка, мама двох синів, дружина військового 

В основу стрічки лягла історія Олени – дружини військовослужбовця Романа Жука, який загинув у боях за Україну. Подружжя має двох синів – Устима і Серафима. До початку вторгнення росії вони жили щасливо, займаючись збереженням “Закарпатського моря”. Олена наважилася долучитися до проєкту, аби показати важливість сімейних цінностей та нагадати, чим жертвує Україна сьогодні.

“Я й надалі залишаюся дружиною Романа Жука, тому рішення передати матеріали для фільму приймалося складно. Це величезна відповідальність для мене і водночас велика честь. Роман був неймовірною людиною. Він закохував у себе навіть незнайомих людей за п’ять хвилин. Люди мені досі пишуть, що вони його пам’ятають. Для мене це дуже цінно. Для мене важливо нести світлу пам’ять про нього. Хочеться показати світові, якими ми є насправді, якими цінностями живемо й проти чого боремося. Показати сімейні цінності, які були та є важливими для нашої родини, і надихнути інших боротися за це”, – поділилася Олена Жук.

Дмитро Лінько, військовослужбовець

Ще один головний герой фільму “Довга доба” – командир спецпідрозділу «Стугна» Дмитро Ліньков. 

“Це історія боротьби, а також інших військових підрозділу, які демонструють різні ситуації на фронті. Нам є чим поділитися і хотілося б, щоб ці емоції побачила не тільки Україна, а й весь світ. Це важливий фільм. Вся країна має відчувати та бути в контексті подій, які відбуваються. Бачити, чим живуть військовослужбовці, переживати ті самі емоції, щоб не було розірвання між фронтом та суспільством в тилу”, – розповідає Дмитро.

Анна Коржова, дружина

Інша героїня – Анна Коржова. Війна забрала у дівчини коханого чоловіка, який пішов захищати Батьківщину від загарбників.

“Я отримала сповіщення про загибель чоловіка за день до річниці нашого весілля. А вже на річницю отримала букет квітів від свого чоловіка, який загинув. Тривалий час я не могла його поховати. Я зробила усе, щоб повернути його додому, в те місто, в яке він завжди хотів і завжди рвався. Я розповідала історію своєї трансформації протягом повномасштабної війни”.

Анна наголошує: кожен українець має пам’ятати про війну. Фільм “Довга доба” дозволяє не забути про сьогодення та нагадує про важливість єдності українців.

“На жаль, не всі українці розуміють, що в нас в країні війна. Я сама з Донецької області, з Лиману. Коли я переїхала звідти ближче до Києва, на мене часто дивилися косо. Багато хто вважав, що війна десь далеко. Мені здавалося, що про Донецьку область і трагедію, яка там відбувається, ніхто не думав. Через байдужість люди забули, що це може піти далі. Так і сталося. росія – це наче ракова пухлина, яку можна певний час стримувати та лікувати, але в один з моментів метастази можуть піти по всьому тілу. Саме тому важливо, щоб люди подивилися "Довгу добу" і пам'ятали, якою ціною ми виборюємо свободу”, – ділиться героїня стрічки.

Українська співачка Анастасія Рей

Харків’янка Анастасія Рей у фільмі “Довга доба” демонструє переживання, з якими зіштовхнулися українці у перші тижні бомбардувань: емоції страху, розпачу, сльози. 

“Це історія мого життя в Харкові на початку повномасштабної війни. Мою квартиру розбомбили. Тривалий час я не могла виїхати, не вдавалося вмовити рідних. Вночі ми перечекали бомбардування Харкова, а вже о 06:00 виїхали. Якби я цього не зробила, то потрапила під авіабомбардування. Десь об 11:00-12:00 ворог скинув авіабомбу на мій будинок. Для мене це було шоком. Війна в сучасному світі, в якому у нас у всіх є інтернет, у всіх є телефони. Я фільмувала ці моменти. Коли сьогодні побачила Алана, то зрозуміла, що це буде історичний фільм. Цим проєктом ми впливаємо на світ, показуємо реальність, якою є війна насправді. Дуже важливо, аби кожен українець подивився цю стрічку, зробив репост у соцмережах, щоб весь світ це побачив. У великих містах теж іноді забуваємо про реалії. Згадуємо, коли літають ракети. Нам потрібно згадати. Особливо зараз, коли деякі моменти нас роз'єднують. “Довга доба” нагадає нам про єдність, яка була на початку, коли всі допомагали один одному, турбувалися”.

Також серед гостей показу фільму “Довга доба” були телеведучі “1+1 Україна” і “1+1 Марафон”: Тімур Мірошниченко з дружиною Інною, Костянтин Грубич з донькою Владою, Святослав Гринчук, Олексій Суханов, Ігор Циганик з сином Романом та Неля Шовкопляс.

Не пропустіть прем’єру фільму “Довга доба” на телеканалі “1+1 Україна” 24 лютого о 22:00. Разом з партнерами фільму — мережею кінотеатрів Multiplex та monobank — автори стрічки подбали про те, аби її змогли побачити якомога більше людей у різних містах України. Отримавши безкоштовний квиток на кінопоказ “Довга Доба”, кожен українець матиме змогу зробити донат.

ЯК ОТРИМАТИ БЕЗКОШТОВНИЙ КВИТОК: https://dovhadoba.badoevid.com/

Новости по теме