“Кожен з нас це через себе пропустив”, — Шовкопляс, Мірошниченко, Гринчук, Грубич, Циганик про премʼєрний показ “Довгої доби”

Довга доба
Ведучі 1+1 Україна і 1+1 Марафон поділились враженнями після премʼєри документальної кінострічки “Довга доба”

Ведучі “1+1 Україна” і “1+1 Марафон” поділились враженнями від кінострічки “Довга доба”.

Поделиться:

Минулої пʼятниці, 9 лютого,  у ТРЦ “Гулівер” відбулась довгоочікувана премʼєра документального проєкту спільного виробництва Алана Бадоєва та телеканалу “1+1 Україна” "Довга доба". До його створення долучились 12 тисяч українців, які фільмували російські злочини на свої телефони, аби світ міг побачити та запам’ятати ціну, яку платить Україна. 

Премʼєрний показ відвідали телеведучі “1+1 Україна” і “1+1 Марафон”: Тімур Мірошниченко з дружиною Інною, Костянтин Грубич з донькою Владою, Святослав Гринчук, Олексій Суханов, Ігор Циганик з сином Романом та Неля Шовкопляс.

Ведучий “1+1 Україна” та спортивний коментатор Ігор Циганик розповів про свої враження від картини:

“Я трохи боюсь таких фільмів. Іноді хочеться забути ці перші моменти. Але ми повинні памʼятати — це дуже хороша документалістика того, що люди відчували. Памʼятаю, як Алан Бадоєв у березні розповідав про свій стан, про ідею зняти таке кіно. Тоді мені неймовірно хотілося побачити його рефлексію. Ця стрічка емоційно повертає нас у страхіття лютого-березня 2022-го! І разом з цим зʼявляється усвідомлення героїзму простих українських людей, які не здалися ворогу, а відстояли свою землю!”

Кінокартина створена з фрагментів життя різних людей, що фіксували найважчі моменти початку війни і її тривалих буднів. Костянтин Грубич, ведучий “Сніданку з 1+1” поділився своєю зацікавленістю у тому, як режисеру вдалось відтворити цілісність ідеї й відповідну драматургію крізь багатогранність цих історій:

“Хустинки обовʼязкові. Душа нарозрив. Нецензуровані чесні історії від перших осіб”.

Ведучий телепроєктів Тімур Мірошниченко розповів, що був свідком створення стрічки на різних етапах, та сподівається на її міжнародний успіх. Дружина Тімура, Інна поділилася, що не думала, що її може здивувати документальна стрічка про війну, адже вона вже багато їх бачила. Але стрічці “Довга доба” вдалося.

“Це були дві години, коли сльози лилися градом. Коли рука стискала серце, бо здавалось воно не витримає… Коли тебе просять розповісти про враження, а всі ридають… Всі! І це сльози, через які не можеш сказати ані слова. Мову забрало. Лише болить. Сильно болить. Це кіно має бачити світ. Обов’язково. Воно передає абсолютно точно усе, що проживає Україна в цю довгу добу…”

Святослав Гринчук, ведучий “1+1 Марафон” і ТСН, прокоментував, що фільм в першу чергу здатен подарувати цим історіям памʼять на довгі роки: 

“Я думаю, що це важливо захронікувати і подивитись людям через 20 і через 40, 50 років, щоби розуміти, як це було. Аби все це не будувати на якихось домислах, на якихось речах, які можна сфальсифікувати. А будувати на реальному відео, яке було знято в той момент, коли ніхто не вдавав, ніхто не прикидався. Під час показу, в кінозалі стояла напружена тиша, тільки час від часу було чути схлипи глядачів. Підтримка та співчуття були просто в повітрі. Після перегляду настав чутливий момент, коли кожен присутній відчув надію, знайомі і незнайомі люди обіймались, заспокоювали і втішали один одного. Єдність – те, що пережив в цей момент кожен”

Ведуча “Сніданку з 1+1” Неля Шовкопляс, прокоментувала наскільки “Довга доба” відгукнулась їй особисто:

“Це не голлівудське кіно. Це все — кадри, які знімали на телефони наші люди у перші дні повномасштабного вторгнення. Всі ці 2 роки майже мені здавалося, що я добре тримаюся, але вчора під час фільму було відчуття, що всередині прорвало плотину з болю та сліз… Це відчуття страшенного колективного болю — тепер наша колективна травма. І нам з цим жити. І нам з цим працювати, щоб не зламатись внутрішньо. Подивіться цей фільм, і пропустіть все через себе. Кожен кадр, кожну історію. Кожне фото і відео від наших людей. Спробуйте відчути, а не відсторонитися і просто жити, ніби нічого не відбувається… Відчути і прожити, щоб прокинутися або виплакати все те, що сидить як біль всередині вас” 

Святослав Гринчук додав, як важко дивитись фільм, бо це історії реальних людей, і глядач до останнього не знає чим ці історії завершуються:

“Всі герої реальні. В кожному з них є шматок тієї емоції, яку кожен з нас переживав. Тобто герої демонструють відвагу, опір, страх, безсилість. Кожен з нас це через себе пропустив. Довга доба триває. Це фільм-нагадування людям, капсула, яку дивитимуться через 20-30 років”.

Не пропустіть прем’єру фільму “Довга доба” на телеканалі “1+1 Україна” 24 лютого о 22:00. Разом з партнерами фільму — мережею кінотеатрів Multiplex та monobank — автори стрічки подбали про те, аби її змогли побачити якомога більше людей у різних містах України. Отримавши безкоштовний квиток на кінопоказ “Довга Доба”, кожен українець матиме змогу зробити донат.

ЯК ОТРИМАТИ БЕЗКОШТОВНИЙ КВИТОК: https://dovhadoba.badoevid.com/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передусім це фільм про життя": Алан Бадоєв та герої стрічки "Довга доба" завітали до "Сніданку з 1+1"

Новости по теме