“В якому стані та де б ви не були, вас не мають права зґвалтувати”: експерти токшоу “Говорить вся країна” розказали, що робити в разі домагань

Говорить вся країна
Скоро
Як діяти у випадку домагань: пояснення експертів токшоу “Говорить вся країна”

У гучній історії розлучення Євгенії Емеральд з’явились нові подробиці: ексклюзивно у студії жінка заявила про зґвалтування Стипанюком

Поделиться:

З понеділка по четвер о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” глядачі мають змогу побачити нові серії суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна”, яке має на меті розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Сьогодні я була голосом усіх українських жінок”, — Євгенія Емеральд про проблему домашнього насилля в Україні та особисту історію аб’юзу від свого чоловіка у “Говорить вся країна” (ексклюзив)

Вчора глядачі переглянули другу серію розслідування про найгучніше розлучення 2023 року, яке облетіло весь інтернет. Українська військова Євгенія Емеральд розповіла свою історію можливого морального насилля зі сторони чоловіка Євгенія Стипанюка. Військова з позивним Жанна Дар'Арк говорить, що своєю сповіддю прагне сколихнути суспільство та на власному прикладі показати, як не має бути. Євгенія розповіла, що ще до початку запису програми подала заяву до Національної поліції, щоб захистити себе та свою дитину, адже на її адресу регулярно надходять погрози з боку колишнього чоловіка.

Говорить вся країна

Своїми історіями поділилися й інші жінки, які наважилися говорити про стосунки з Євгеном Стипанюком. У студії токшоу можливі жертви військового розповіли про насилля та згвалтування з його боку. А одна з жінок пригадала, як той погрожував зброєю:

“Ми випадково зустрілися в одному ресторані. Він тоді був в алкогольному сп'янінні, я ж була там з подружкою. Він мене впізнав, хоча до того ми вже довгий час не спілкувалися, адже я його всюди заблокувала. Він підійшов до мене, почав чіплятися, дістав свою зброю і почав погрожувати нею. Я вибігла з закладу, почала шукати таксі. Коли бігла до машини, Євген біг за мною, кричав, що вб’є мене та почав вистрілювати”, - каже жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У токшоу “Говорить вся країна” на телеканалі “1+1 Україна” обговорили тему домашнього насильства: перша дружина Євгена Стипанюка розповіла про аб’юз, а Євгенія Емеральд пройшла тестування на детекторі брехні

У процесі розмови виявилось, що можливих жертв, які постраждали від військового, було багато. Усі вони розповідають про те, що Стипанюк агресивно поводив себе та споював дівчат, аби ті не розуміли, що відбувається та не могли чинити опір.

Одна з жінок все ж наважилася розповісти подробиці вечора, коли Стипанюк, за її словами, зґвалтував її. Жінка пригадує, що спершу відмовила чоловіку, і той, образившись, пішов у іншу кімнату та через певний час знову повернувся.

“Коли я почала засинати, до мене знову прийшов Женя та почав лізти. Я намагалася від нього відбитися, але мене ніхто не слухав. Він тоді почав роздягати та брати мене силою. Вранці почав вибачатися за те, що було вночі. А я не знала, що робити, бо не була впевнена, що поліція буде на моєму боці: все ж таки я добровільно розмовляла з ним, знаходилася разом у кімнаті”, - розповідає жінка.

Адвокатеса та голова експертної Ради уповноваженого ВРУ з прав людини Катерина Маліченко каже, що дівчата в обов’язковому порядку мають розуміти - якщо вони не хочуть вступати в інтимний контакт з чоловіком, його подальші дії вважатимуться протиправними.

“Жінкам потрібно знати, що ніхто не має право ґвалтувати їх, навіть, якщо дівчина роздяглась. Сам акт, який відбувається між чоловіком і жінкою, повинен бути тільки зі згоди. Тобто, дівчата, ви повинні розуміти, в якому стані та де б ви не були, вас не мають права ґвалтувати. Якщо це відбулося, це вже є злочин, про який ви повинні повідомити в органи Національної поліції України”, - додає Олександр Мозолевський.

Експерти "Говорить вся країна"

Після того, як в ефір вийшла перша серія одкровення військової, та екс-жінок Стипанюка, вона та інші учасники програми почали отримувати погрози. За словами Євгенії Емеральд, навіть стався замах на вбивство.

Після одкровень жінок адвокат Олександр Мозолевський наголосив на тому, що дії Стипанюка не можуть залишитися без уваги Офісу генерального прокурора.

“Треба написати колективну заяву та направити її в Офіс генерального прокурора з записом програми та свідченням дівчат. Адже за словами його екс-жінок ця людина перейшла ті межі, які переходити не можна, і в цьому може бути реальний склад злочину”, - коментує почуте адвокат Олександр Мозолевський.

До того ж, під час журналістського розслідування було виявлено можливу незаконну діяльність Євгена Стипанюка. Усі матеріали було передано Міністерству оборони України.

"Під час підготовки до шоу ми виявили факти про можливу незаконну діяльність Євгена Стипанюка. Ми не будемо оприлюднювати ці матеріали, поки тривають слідчі дії. Ми передали всі зібрані дані до Міністерства оборони України. Там за цими фактами розпочинають службове розслідування", - заявив Суханов.

Ведучий токшоу “Говорить вся країна” Олексій Суханов, після отриманої інформації, публічно звернувся до Офісу Генеральної прокуратури з вимогою забезпечити захист усіх жінок, які наважилися говорити про факти насильства з боку ексчоловіка Євгенії Емеральд.

Нагадаємо, в кожному епізоді історії коментують експерти - психологи, лікарі, криміналісти, адвокати та спеціалісти інших сфер, які спільно з ведучим проєкту Олексієм Сухановим будуть крок за кроком встановлювати правду та піднімати соціальні проблеми. Головна місія проєкту - розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

Говорить вся країна Емеральд

Дивіться токшоу “Говорить вся країна” на “1+1 Україна” з понеділка по четвер о 19:30.

Кожен телеглядач може поділитися власною історією і стати частиною нового сезону ток-шоу на “1+1 Україна”. Для того, щоб ваш життєвий досвід був почутим, потрібно заповнити анкету, або зателефонувати на гарячу лінію +38 (044) 490 70 38 детально описати події, які сталися з вами і вашою родиною, поділитися фотографіями або відеоматеріалами. Жодна історія не повинна бути забутою у такий складний час, адже місія токшоу “Говорить вся країна” - віднайти правду та встановити справедливість в найскладніших життєвих ситуаціях, навіть в умовах воєнного часу.

Новости по теме