“Нам підготували 2 медичні картки, аби російські військові не зрозуміли, хто ми”: у проєкті “Хоробрі серця” на “1+1 Україна” розповіли, як українські лікарі рятувати поранених захисників півдня в окупованому Херсоні

Хоробрі серця

У новому епізоді “Хоробрих сердець", розповіли про те, як українські військові відбили атаку на південь, зупинивши плани окупації Херсонської, Миколаївської та Одеської областей.

Поделиться:

Щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі “1+1 Україна” транслюють проєкт “Хоробрі серця”. Це цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії. Знати в обличчя живих героїв - ось мета цього проєкту. Під час програми військові діляться ексклюзивними подробицями битв та раніше неопублікованими фотографіями і відео, що збереглися в особистих архівах. 

В п’ятницю на телеканалі “1+1 Україна” показали третій епізод проєкту “Хоробрі серця”, який був присвячений обороні півдня. У перші години повномасштабної війни росія планувала окупувати Херсонську, Миколаївську та Одеські області, аби відрізати південь від решти території, але їхні плани були зірвані героями України. 

Одним з героїв нового епізоду став український військовослужбовець, старший лейтенант Збройних сил України Дмитро Чавалах, якому присвоїли звання «Герой України» посмертно. Під час оборони Антонівського мосту, що з'єднував Херсон із лівобережжям і забезпечував вихід українських військовослужбовців з оточення, Дмитра було поранено. Відстань в півтора километри мостом рота Чавалаха з боями долала понад три години, але за 50 метрів до визначених позицій снайперський вогонь поранив його. Попри поранення, окупацію та зустріч у лікарні з російськими військовими Дмитро вижив.  

“Я прийшов до тями 26 лютого, і медичний персонал одразу попередив мене, що противник зайшов у Херсон. Я кажу, а що мені далі робити, адже новина, що у лікарні знаходяться українські військові могла зацікавити росіян. Мені відповіли, що ти зараз не транспортабельний, тебе чекає 2 операції. Лікарі зробили все дуже грамотно. Нам підготували 2 медичні картки, аби в разі захоплення лікарні російські військові не зрозуміли, хто ми. В одній картці нам прописали, що ми військові, які отримали поранення, а в іншій написали неіснуючі діагнози: язва, коронавірус і т.д. Через декілька днів, коли я прокинувся і вийшов з палати, то відкрив двері і побачив, що за три метри від мене стоїть росіянин. Тоді подумав, що це все, зараз мене заберуть. Я запитав у нього, чи можу вийти, він сказав “так” і я пішов до медсестер питати, що відбувається. Вона мені відповіла, що все нормально, вони не знають про вас. На той момент мене вже нагородили званням “Героя України”, - каже Дмитро Чавалах.

Розповіли герої і про підрив  мосту у Вознесенську, який врятував весь південь від окупації. У той момент міст вже був замінований, аби не дати окупантам пройти по ньому, але через танковий обстріл детонаційна система була зруйнована. У студії “Хоробрих сердець” з’явився Олег Висоцький, командир інженерно-саперної роти 80 ОДШБр, який своїми руками врятував частину України від наступу рашистів. Олег власноруч підірвав міст і тим самим зупинив наступ.

В мене була задача підбігти до вибухової системи, вирвати чеку і відбігти на безпечну відстань. Ми провели три електромережі: основну, запасну і закольцевали усі заряди детонуючим шнуром, але це не спрацювало і нам потрібно було руками підірвати міст. Коли я вирвав чеку і побіг, я не зрозумів здетонував міст, чи ні, адже розпочалися танкові обстріли. Обернувшись, я побачив, як до моста підїзжають окупанти і пролунав величезний вибух. Вони почали розбігатися, а ми їх бачили і відстрілювали”, - каже Олег Висоцький.  

Долучився до ефіру і очільник Миколаївської ОДА Віталій Кім, який ексклюзивно у проєкті «Хоробрі серця» прокоментував чутки про те, чи є він автором відомого тг-каналу «Николаевский Ваньок».

Ведуча проєкту Валентина Хамайко запитала у Кіма, чи читає він пости Ванька, або ж сам робить там дописи, на що Віталій відповів: 

«Вже не можу писати, тому звісно зараз читаю і взаємодію з ним. Багато в чому тг-канал змінився, але залишилося одне - той самий режим роботи залишився таким, яким був у перші 8 місяців. Вчора ми до 3 ночі моніторили небо, передавали інформацію, але я туди не пишу. Ми просто співпрацюємо. Адміністратор цього тг-каналу - це незалежна людина зі своїми думками», - каже Віталій Кім. 

Дивіться токшоу “Хоробрі серця” щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Новости по теме