«Він міг дати на це добро»: Олександр Мороз розповів Наталії Мосейчук про справу Ґонґадзе, можливу причетність Кучми та хитрість Ющенка

Мосейчук+
Олександр Мороз розповів Наталії Мосейчук про справу Ґонґадзе та можливу причетність Кучми

Про деталі вбивства Ґонґадзе та можливу причетність Кучми: колишній депутат ВР Олександр Морозов в інтерв'ю Наталії Мосейчук

Поделиться:

Олександр Мороз — голова Верховної Ради України у 1994-1998 та 2006-2007рр. дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук в межах нового епізоду проєкту Мосейчук+. У першій за тривалий час публічній розмові він розповів про деталі вбивства Георгія Ґонґадзе, прослуховування політиків часів Леоніда Кучми та закулісся Помаранчевої Революції.

«Я знаю, як записи ці робилися. Ясно, що не на дивані у президента», — каже Олександр Мороз про «плівки Мельниченка». — Звичайно, не Мельниченко (проводив запис - ред.). Я знав про це, але це була справа слідства. Займалися ж не розслідуванням справи, займалися звинуваченням процесу запису».

На плівках Мельниченка нібито фігурують тодішній президент Кучма та його найближче оточення. Вони обговорювали діяльність Георгія Ґонґадзе та необхідність «закрити йому рота». Олександр Мороз згадує — в той час прослуховували усіх ключових діячів держави.

«Я сиджу в кабінеті голови Верховної Ради і заходить до мене вчорашній голова парламенту Плющ (Іван Плющ - ред.) і каже: тут розмовляти не можна. А голова СБУ (Євген Марчук - ред.) перед цим розказав, що тепер такі технології, що можна через шибку зняти все», — розповідає Олександр Мороз.

Втім, версії, що до публікації записів причетні іноземні сили, Мороз спростовує.

«Ні росіяни, ні американці до цього ніякого відношення не мали абсолютно. І те, що тут намагаються конспірологію будувати, що це ЦРУ чи ФСБ — нічого подібного! Це все наша внутрішня робота, побудована на примітивних інтересах», — переконує політик.

«Це все версії, пов’язані з відбілюванням влади, засудженням того, що це сталося. Мене мало не почали звинувачувати в тому, що я це зробив (показав записи громадськості - ред.). А як я міг вчинити інакше? Коли очевидний злочин!», — додав він.

Згодом виконавців вбивства журналіста спіймали правоохоронці. Трохи пізніше — затримали і організатора злочину генерала МВС Олексія Пукача.

Та досі відкритим залишається питання — хто ж замовник? На питання Наталії Мосейчук, чи є кров Георгія Ґонґадзе на руках у Леоніда Кучмі, Олександр Мороз відповів:

«Я б так не сказав. Але я не відкидаю можливості того, що він дав добро. Пам’ятаєте, він в розмові казав, що до чеченців його закинуть — так йому радив один його помічник. Але був чи не був — це має відповісти слідство».

Згадує Олександр Мороз і про Помаранчеву Революцію. Каже — долучився до Майдану, бо це було єдиною можливістю не допустити Леоніда Кучму до третього президентського терміну. Втім, має звідти і неприємну історію.

«Не знаючи про те, що Ющенка тільки-но обрали Президентом, нас із Юлею (Тимошенко - ред.) вже не пускали на трибуну. Він там стояв із своєю сім’єю, з дітьми», — згадує політик.

Напередодні Нового Року Олександр Мороз отримав запрошення в ресторан. Коли прибув туди - побачив Юлію Тимошенко. Мав там бути і Віктор Ющенко — та гостей в останню мить повідомили, що він не приїде.

«...Він там на Майдані, зараз мітинг, святкують. Я кажу — так поїхали туди. І ми з Тимошенко, моєю машиною, поїхали туди. Охорона не могла нас не пропустити. Ми вийшли і привіталися з усіма», — розповів Олександр Мороз.

Він переконаний — це був відволікаючий маневр, аби на сцені стояв лише один лідер.

Хто гальмував розслідування вбивства Георгія Ґонґадзе? Що Ющенко сказав Морозу, коли Тимошенко відправили у відставку? І чому Олександр Мороз конфліктував з Юлією Тимошенко. Дивіться у новому епізоді проєкту Мосейчук+.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Душа болить»: Наталія Мосейчук побувала на місці зруйнованої школи супергероїв в Охматдиті та поділилася спогадами про неї

 

Новости по теме