Група 1+1 media відзвітувала про ключові успіхи у боротьбі з піратством за перший квартал 2023 року

Група 1+1 media: про боротьбу з піратством за перший квартал 2023 року

Група 1+1 media, що є учасницею антипіратської Ініціативи «Чисте небо», долучилась до боротьби з наслідками інформаційного впливу країни-агресора.

Поделиться:

Для групи 1+1 media, що є учасницею антипіратської Ініціативи «Чисте небо», захист інтелектуальної власності завжди був одним із пріоритетних напрямків. Саме тому медіагрупа постійно займала проактивну позицію, відіграючи значну роль у боротьбі з піратством і виступаючи драйвером індустріальних змін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1+1 media з амбасадорами «Спортивного фронту» закликали МОК не допускати росіян та білорусів до Олімпіади 2024

З початку повномасштабної війни робота у цій галузі набула нового значення. Так, команда медіагрупи на чолі з адвокатами Smartsolutions активно долучилась до боротьби з наслідками інформаційного впливу країни-агресора. Передусім це пов’язано з тим, що нелегальні потокові сервіси, окрім стрімінгу українських телеканалів, часто надають аудиторії глядачів доступ до пропагандистських каналів рф.

Активна робота «борців з піратами» принесла перші результати ще у 2022 році і продовжила здобувати звитяги вже у поточному році. Зокрема, у лютому 2023 судами різних регіонів України було винесено одразу 3 вироки у відношенні порушників суміжних прав 1+1 media. Наводимо ключові успішні кейси у боротьбі з піратством за перший квартал 2023 року.

Послуги нелегального кабельного телебачення. Житомирщина.

Порушник, використовуючи власний досвід та навички у телекомунікаційній сфері, з метою отримання незаконного доходу ретранслював низку телевізійних каналів українських медіагруп за технологією кабельного телебачення мешканцям Житомирщини (період – з початку 2018 року по травень 2022 року). Водночас, не маючи відповідного дозволу правовласників (ліцензії).

У ході досудового розслідування слідчим управлінням ГУ НП в Житомирській області були проведені слідчі дії, а працівниками управління СБУ у Житомирській області – комплекс оперативно-розшукових заходів, якими задокументовано протиправну діяльність. Зокрема, проведено санкціонований судом обшук, вилучено речові докази та знаряддя злочину – телекомунікаційне обладнання, а також одержано висновки судових експертиз.

Умисні дії пірата, які виразились у незаконному розповсюдженні програм мовлення, завдавши матеріальної шкоди в особливо великому розмірі, були кваліфіковані слідством за ч. 3 ст. 176 Кримінального кодексу (КК) України.

Враховуючи беззастережне визнання вини, за згодою потерпілих між порушником та прокурором Житомирської обласної прокуратури укладена угода про визнання останнім вини.

За наслідками розгляду угоди між підозрюваним та прокурором, Радомишльський районний суд Житомирської області у лютому 2023 р. визнав порушника винним у вчиненні кримінальних правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 176 КК України і засудив останнього до покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік 6 місяців.

Окрім того, суд вирішив застосувати спеціальну конфіскацію – конфіскувати у власність держави знаряддя злочинів, а саме все вилучене у пірата телекомунікаційне обладнання.

Торгівля «прошитими» медіаприставками. Одеса.

З метою одержання прибутку мешканка м. Одеси через популярний маркет-плейс замовляла з Китаю телевізійні смартприставки різних марок і модифікацій, на які без дозволу правовласників встановлювала програмне забезпечення для нелегального перегляду програм мовлення телевізійних каналів. «Прошитими» програвачами порушниця торгувала на одній з онлайн-платформ оголошень, чим і привернула до себе увагу як медіа, так і правоохоронців.

Після звернення медіагруп 1+1 media та Starlight Media до поліції – працівники Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області провели негласні заходи з документування протиправної діяльності одеситки та обшук у її помешканні, в ході якого була вилучена партія з десятків телевізійних інтернет-приставок. Зрештою, правоохоронцями були одержані висновки судових експертиз у галузі телекомунікації та інтелектуальної власності. Зібраних доказів виявилося достатньо для повідомлення фігурантці про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 176 КК України – умисне порушення суміжних прав, вчинене у великому розмірі.

Медіагрупи визнали за можливе укласти угоду про примирення між потерпілими та підозрюваною, яка визнала себе винною у скоєнні злочину. Одночасно було досягнуто згоди у питанні компенсації завданих правовласникам збитків.

У лютому поточного року Приморський районний суд м. Одеси визнав порушницю винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 176 КК України, засудивши її до сплати штрафу з конфіскацією в дохід держави знарядь злочину – вилученої партії телевізійних приставок.

Підключення глядачів до популярного піратського ОТТ-сервісу. Кам’янець-Подільський.

Мешканець Кам’янця-Подільського, переслідуючи корисливу мету, використовував достатній рівень технічних і комп’ютерних знань для незаконного розповсюдження програм мовлення. Порушник зареєструвався «партнером» популярного піратського ОТТ-сервісу, що надає нелегальний доступ до телевізійних каналів за щомісячну абонплату.

Рекламуючи у регіоні послуги IPTV-телебачення, порушник залучав клієнтів з-поміж місцевих мешканців, яким налаштовував доступ до телеканалів. Окрім плати за підключення медіаприставок або телевізорів SMART TV, фігурант, бувши дилером платного піратського сервісу, одержував відсоток (комісію) від щомісячних сум поповнення балансу залученими ним абонентами-глядачами. Після одержання заяви про злочин від адвоката компанії 1+1 media, події для порушника розвивалися аналогічно попереднім кейсам: працівниками Відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області проведені негласні слідчі розшукові дії, обшук помешкання з вилученням техніки, проведення судових експертиз.

Однак цього разу, правоохоронці завдали клопоту і абонентам порушника – клієнти «телемайстра» були допитані кіберполіцією, як свідки кримінального правопорушення.

Враховуючи обставини цього кримінального провадження і зібрану доказову базу, умисні дії фігуранта кваліфіковані слідством за ч. 1, 2 ст. 361-2 КК України (несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованих системах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства), а також за ч. 1 ст. 176 КК України (незаконне розповсюдження програм мовлення, яке завдало матеріальної шкоди у значному розмірі).

Оскільки порушник розкаявся, пішов на співробітництво та повідомив слідству важливу інформацію, яка надалі допоможе викрити організаторів стрімінгового сервісу, прокурором Хмельницької обласної прокуратури за згодою 1+1 media була укладена угода про визнання винуватості з фігурантом.

У результаті, Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області виніс вирок, яким визнав порушника винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 361-1, ч. 1 ст. 176 КК України, і призначив йому погоджену в угоді з прокурором міру покарання у вигляді штрафу.

В’ячеслав Мієнко, керівник антипіратської Ініціативи «Чисте небо», прокоментував плани ініціативи на подальший період: «У 2023 році ми поставили перед собою амбітні завдання, спрямовані на зміцнення процесів захисту інтелектуальної власності та оборону інформаційного простору України. Тісна співпраця з правоохоронними органами, зокрема СБУ, Кіберполіцією та Прокуратурою, вже принесла вагомі результати у першому кварталі поточного року. Надалі антипіратська ініціатива спільно з її проактивними учасниками ринку продовжить боротися з порушниками задля позитивних змін у формуванні культури споживання контенту. Також слід нагадати, що фінансування піратства це окремий склад кримінального злочину, завдяки чому, власне, піратство існує. 31 березня 2023 року набудуть чинності зміни до Закону України «Про рекламу», якими буде прямо заборонене розміщення реклами на піратських ресурсах. Ми раді, що наша ініціатива щодо введення такої заборони була підтримана народними депутатами України і будемо надалі приділяти відповідну увагу розвитку цього напрямку боротьби з піратством».

Новости по теме