Коли Великий піст 2024: дата початку та завершення, основні правила

Коли починається Великодній піст в Україні в 2024 році?

Поделиться:

Головний та найсуворіший піст як у православних християн, так і у католиків, називають Великим. Завдяки йому віряни духовно очищаються та готуються до Великодня.

Коли починається Великий піст 2024 року: дата

У 2024 році Великий піст почнеться 18 березня і триватиме до 4 травня. Ця дата є спільною для прихильників як юліанського, так і новоюліанського календарів, оскільки Великдень щороку змінює свою дату та не є фіксованим церковним святом. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли буде Великдень у 2024 році: традиції та звичаї свята

Великий піст 2024 в Україні: історія та традиції

Великий піст є одним із важливих релігійних періодів у православному та католицькому християнстві. Він передує Великодню, і його тривалість становить 40 днів. Великий піст розпочинається після Масляної неділі і завершується під час Великодньої неділі. Традиційно під час Великого посту віряни відмовляються від деяких продуктів і розваг та проводять більшість часу у молитві. Цей період є сприятливим часом для самоаналізу, покаяння і духовного вдосконалення. 

Великдень

Скільки триває Великий піст

Піст триватиме з 18 березня до 4 травня, а отже в сумі Великий піст займе 48 днів.

  1. Перший понеділок посту називають Чистим, а увесь перший тиждень – Чистою седмицею. 
  2. Другий тиждень — Друга седмиця.
  3. Третій і четвертий тиждень посту віряни називають Хрестопоклонними.
  4. П'ятий тиждень — Похвальна седмиця.
  5. Шостий тиждень називається Вербна неділя.
  6. Субота у Вербну неділю має назву Лазарева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павуки, дідухи та два Святвечори: як відзначають зимові свята на Західній Україні

Великий піст: правила та що не можна робити

Великий піст в православному християнстві супроводжується рядом правил і обмежень, призначених для духовного вдосконалення та покаяння. Наводимо загальні правила й обмеження, які можуть варіюватися залежно від конкретних традицій і обрядів різних православних церков:

  • Відмова від певних продуктів: віряни відмовляються від м'яса та молочних продуктів. Деякі також виключають з раціону рибу. Існують обмеження в розмірі порцій і кількості їжі, яку можна споживати, а також обмеження в питві.
  • Утримання від розваг: віряни утримуються від розваг, розважальних заходів і веселих подій. Це період самообмеження та зосередженості на духовному зростанні.
  • Молитва і релігійні обряди: Великий піст сприяє більш інтенсивному молитовному життю. Віряни активніше беруть участь у церковних службах і обрядах.
  • Покаяння і доброчесні вчинки: важливою частиною Великого посту є покаяння за гріхи та вчинення доброчесних вчинків. Віряни відділяють більше часу для самоаналізу та зізнання перед Богом.
  • Відмова від шкідливих звичок: деякі віряни вирішують утриматися від шкідливих звичок, таких як куріння і вживання алкоголю, протягом Великого посту.

Свічки

Фото: Freepik, Unsplash

Новости по теме