Як знову почати довіряти чоловікам: поради психолога

Експерт проекту «Поверніть мені красу» Олена Любченко розповіла, як знову повірити в кохання та бути щасливою після невдалих стосунків.

Поделиться:

Історія учасниці другого сезону проекту «Поверніть мені красу» Олени Кудрявцевої шокувала всю країну. 37-річна жінка не пам’ятала жодного світлого моменту зі свого життя. Після розлучення батьків молода красуня хотіла тепла і турботи, тож у 16 років погодилася жити разом зі своїм коханим.

Натомість казка перетворилася у справжні жахіттяОбпалена коханням: експерти «Поверніть мені красу» прибрали сліди знущання паяльником (до і після) – чоловік зривав злість на Олені та безжально катував її паяльником.

Нагадуванням про жахливі знущання стали шрами на обличчі, які вдалося назавжди прибрати завдяки роботі пластичного хірурга. Та як позбутися шрамів на серці, недовіри до чоловіків та страху знову бути щасливою?

Експерт проекту «Поверніть мені красу» Олена Любченко, яка зуміла переконати учасницю проекту відкритися до нових стосунків, дала поради, як жити далі після невдалих відносин.

Обман, зрада, моральне і фізичне насильство можуть трапитися з будь-якою жінкою, не тільки з героїнями проекту «Поверніть мені красу».

Найбільшим щастям здається банальна ситуація, коли поруч немає кривдника і «ніхто не чіпає». А зрозуміле бажання захистити себе призводить до ізоляції, самотності, усамітнення і страху контактувати з людьми.

З одного боку, існує висока імовірність, що відлюдне життя може відгородити від страждання і болю, які гіпотетично можуть причинити оточуючі. Однак з іншого, відлюдник позбавляє себе радощів, пов'язаних зі спілкуванням, близькістю і любов'ю. Та й чи можна назвати життям існування в «консервній банці» у стані безперервної тривоги?

Як знову довіряти чоловікам після пережитих жахів, як у героїні проекту «Поверніть мені красу»? Це складно, однак можливо. Для того, щоб реанімувати свою здатність довіряти, потрібно дуже серйозно зайнятися собою.

По-перше, варто розібратися з минулим і розглянути свої життєві сценарії. Зрозуміти, чому ви стали жертвою, що завадило після першого тривожного сигналу зупинити насильника і уникнути ситуації? Чому ви не ціните себе та не розумієте власних елементарних психологічних прав? Що змушувало вас жити в страху, відчувати дискомфорт і при цьому терпіти?

Щоб ситуація не повторилася, варто дати відповідь на всі ці питання.

По-друге, з’ясувавши всі моменти з минулого, варто вплинути на свої установки і поведінку зараз.

Це означає, що потрібно:

– чітко усвідомити, що насильство – неприпустиме та ненормальне явище;

– уміти розпізнавати перші ознаки насильства;

– навчитися їх припиняти;

– визначити свою зону комфорту і в разі порушення її, відстоювати;

– зрозуміти, що саме потрібно для комфорту, вміти про це заявити;

– усвідомити своє право бути щасливою і робити те, що хочеться;

– позбутися почуття провини за те, що ви просто щасливі, без виснажливої ​​праці чи самопожертв;

– запам'ятати назавжди, що ви маєте право бути такою, як вам завгодно, жити та вчиняти так, як вважаєте за потрібне;

– повірити в себе і свої сили.

Змінивши хід думок, а з ним і поведінку, ви побачите навколо себе інших людей і зможете будувати своє майбутнє.

Ви навчитеся розуміти, кому варто довіряти, а від кого ліпше триматися подалі. Така робота з собою змусить подорослішати та зрозуміти, що ваш тип чоловіка – це не мачо напідпитку, а надійна і добра людина. Тож, коли ви його зустрінете на своєму шляху, зробите крок назустріч, замість того, щоб знову тікати. 

Дивіться новий випуск проекту «Поверніть мені красу» вже в середу оо 22:00 на телеканалі 1+1.