Психіатрична лікарня на місці розкішного палацу: Акім Галімов розповів про історію замку Радзивилів

Реальна історія
Замок Радзивилів: Акім Галімов розповів цікаві факти про палац

Акім Галімов розповів про історію замку Радзивилів на Волині у проєкті у проєкті "Українські палаци. Золота доба".

Поделиться:

Неподалік Луцьку, у селищі Олика, розташований невідомий волинський замок Радзивілів. Він пережив війни, падіння імперій та чисельні мародерства. Про історію дивовижного палацу з довгою історією розповів Акім Галімов у проєкті "Українські палаци. Золота доба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов розповів про історію дивовжного палацу, що знаходиться за 20 км від лінії фронту

Палац Радзивілів на Волині

Радзивіли були впливовим родом часів Великого Князівства Литовського. Площа земель, які їм належали, у два рази більша за сучасну Бельгію! Починає історію замку в Олиці Микола "Чорний" Радзивіл, який зводить тут типову оборонну споруду Середньовіччя у 1554 році. Аристократ був наближеним до польського короля, мав чимало статків, а цей палац став найбільшою його резиденцією на теренах сучасної України. 

Справжнього розквіту замок та селище зазнають за часів Альберта Радзивіла. Він багато вкладає у розбудову населеного пункту та власної оселі. Тогочасна Олика була великим містом з ратушею та академією, що поступалася Луцьку лише на кілька сотень мешканців. Він розпорядився, аби йому та дружині вилили портрет із чистого срібла. Альберт хотів, щоб ці вироби прикрашали його поховання. Неподалік від палацу він розбудовує помпезний костел, який потім стає гробницею всього роду.

Саме на життя Альберта Радзивіла припадає період козацьких повстань, зокрема визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Козаки завойовують палац в Олиці, і хоч через 8 років він повертається під контроль Польщі, та колишнього розквіту він вже ніколи не зазнав. У 1760-х Волинь захоплюють російські війська. Вони розграбовують та руйнують замок Радзивілів. Частина речей дивом збереглася у Волинському краєзнавчому музеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому належав "наймолодший" замок України, та що з ним сталося: пояснив Акім Галімов

За часів більшовиків у будівлі палацу організовують психіатричну лікарню. Аристократична вишуканість зникає за типовими радянськими дизайнами. Наразі замок Радзивілів знаходиться у жахливому стані. Реставрація будівлі призупинена через повномасштабне вторгнення.

Палац Радзивилів

Новости по теме