5 головних подій тижня: масований обстріл, відставка Залужного і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Зміна Головнокомандувача та масований ракетний обстріл: основні події за тиждень 3-9 лютого.

Поделиться:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 3 по 9 лютого. 

Jerry Heil та alyona alyona представлятимуть Україну на Євробаченні-2024

3 лютого відбувся Нацвідбір на Євробачення. Традиційно українці обирали представника через голосування у додатку "Дія", який цьогоріч дав збій через великий наплив людей. Голосування завершити наступного дня — з великим відривом фаворитом глядачів став дует Jerry Heil та alyona alyona з піснею "Teresa & Maria". Вони стали другими за оцінками журі, і в результаті очолили конкурсний рейтинг, обійшовши гурт Ziferblat.

Масований ракетний обстріл 7 лютого

Зранку середи Україну атакували ракетами з літаків Ту-95. По Харкову били з балістичного озброєння, відомо про пошкодження нежитлової інфраструктури. У Миколаєві пошкодили житлові будинки, газові та водні мережі, є постраждалі та загиблі. У Києві працювало ППО, є руйнування у Дніпровському районі, а в Голосіївському районі уламок ракети влучив у житловий будинок. За інформацією повітряних сил, одна з ракет летіла вздовж кордону Польщі — через це у повітря підняли 3 польські F-16.

Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт про посилення мобілізації

Оновлений проєкт підтримали 243 з 226 необхідних народних депутатів. До 21 лютого до законопроєкту мають внести правки, після чого відбудеться друге читання. За словами нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка, новий закон ухвалять до кінця лютого, а чинності він набере вже у квітні. Потенційні правки можуть стосуватися строків та умов демобілізації, відстрочки від призову по догляду за особою із інвалідністю та відповідальності за нереєстрацію електронного кабінету, неявку до ТЦК за повісткою.

Валерій Залужний йде у відставку з посади Головнокомандувача ЗСУ

Увечері 8 лютого Президент України Володимир Зеленський та Міністр оборони Рустем Умєров повідомили про відставку Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. Зеленський зазначив, що "запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді", втім поки не відомо на якій посаді. Новим Головкомом призначили Олександра Сирського, який з 2019 року командував Сухопутними військами України. 

В Україну з полону повернули 100 захисників

За результатами 51-ого обміну від початку повномасштабного вторгнення з російського полону визволили сотню українських воїнів. Серед них 80 військових з Азовсталі, решта воювали на Луганському та Донецькому напрямках. Цей обмін здійснили за посередництва Об'єднаних Арабських еміратів, всього за 2 роки звільнили 3135 захисників та захисниць.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новости по теме