Ахтем Сеітаблаєв: «Кіно знімаю лише про найболючіше»

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Зіркова історія популярного актора та режисера.

Поделиться:

З самого дитинства Ахтем намагався робити тільки те, що відчував, чому вірив. Уявлення про кіномистецтво почав формувати на прикладі індійських фільмів.

Я ж народився і виріс у середній Азії, в Узбекистані. Тоді там найчастіше показували саме індійські фільми: «Танцор Диско», «Зіта і Гіта» тощо. На них і вчився, – розповідає актор та режисер.

В Узбекистані ці стрічки мали шалений успіх, ішли вони по місяцю-два, збирали аншлаги. Тож перший приклад для творчого наслідування виявився вдалим.

Згодом родина Ахтема повернулася до рідного Криму, звідки їх депортували трагічного 44-го. Саме там хлопець і навчався акторської майстерності.

Дебютував на сцені кримсько-татарського театру, де згодом виконував тільки головні ролі. Пізніше почав з’являтися і на сценах столиці.

Першою кінороботою актора стала роль Умая у фільмі Олеся Саніна «Мамай».

Я уявлення не мав, що кіно роблять з маласеньких кадрів та уривочків, тому що в театрі все по-іншому. Я й зараз дивуюся цьому! – ділиться актор.

Та кіно не тільки прийняло талановитого Ахтема, а й стало головним напрямом його акторської та режисерської діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахтем Сеітаблаєв: Мені було ніяково, коли бачив себе в дзеркалі в білому халаті

Згодом світ побачили його фільми «Квартет для двох», «Чемпіони з підворіття» та найбільш знакова його робота – кінокартина «Хайтарма». Це була перша велика режисерська робота Ахтема Сеітаблаєва. Понад 10 років він шукав фінансування на цю історію, що боліла найбільше – історію про депортацію кримських татарів.

Тут він виступив і режисером і виконавцем головної ролі – національного героя Ахмед-Хан Султана. З останнім, за переконанням знімальної групи, він дуже схожий зовні.

Крім того, я чітко розумів: якщо фільм «Хайтарма» не відбудеться, як важко виконавцеві головної ролі, отримувати стусани з усіх боків. Тому взяв її на себе, – розповідає Ахтем Сеітаблаєв.

Та фільм відбувся, і був прийнятий українцями з усією душею. Після сеансів у кінотеатрах глядачі плакали та співали гімн, адже подібні історії об’єднують.

Крім того, «Хайтарма» зібрала багато нагород – серед яких кінопремія «Ніка» – за «Найкращу картину СНД та Балтії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За лаштунками: Як минув перший знімальний день «Голосу. Діти-4»

Ахтем зрозумів, що йде правильним шляхом та не збирається зупинятись.

Нещодавно у кінотеатрах вийшов фільм «Чужа молитва», який теж розповідає про те, що болить – про Крим.

Режисер ділиться як важко та прикро було знімати рідний півострів у Грузії. Та він переконаний, що Україна обов'язково поверне Крим.

Новости по теме