Ціни на продукти до Нового року: скільки коштуватиме святковий продуктовий кошик

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Чи дорожчатимуть продукти до Нового року?

Поделиться:

Щороку перед новорічними святами українці в очікуванні підвищення цін на продукти. Чи будуть вони дорожчати цього року і скільки коштує новорічний стіл — розбирались у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 6:30 по 9:30 на "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рік без витрат: як зробити свято яскравим, не витрачаючи багато грошей

Новий рік 2024: якими будуть ціни на продукти

Цього року купують продуктів менше ніж раніше. Середній розмір чека зменшився. Продукти ніхто вже наперед не закуповує у великій кількості. Як це могло бути до повномасштабної війни? Ціни на продукти цього року не підвищували напередодні свят, бо вони вже були високими.

Економічний експерт Юрій Гаврилечко розповів, що протягом наступних двох тижнів, які залишаються в нас до Нового року, ціни на продукти таки можуть зрости. Проте цього року це не тільки зростання цін через підвищений попит на продукти, а власне є і ще більш об'єктивні причини:

"До звичайних традиційних, так би мовити, святкових націнок додаються ще проблеми суто об'єктивні. Насамперед це проблеми, пов'язані із блокуванням кордонів. Також - з ситуацією в енергосфері. Ніхто не знає, як і наскільки там може бути збільшена вартість електроенергії, яка використовується фактично абсолютно у всіх в процесах виробництва".

За словами експерта, в першу чергу ймовірне подорожчання може торкнутися продуктів, які завозять до нас в Україну з-за кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до Нового року 2024: від яких речей варто позбутися

Науковці Інституту аграрної економіки вже підрахували вартість новорічного столу 2024 року. Суми визначили, орієнтуючись на середні ціни супермаркетів України станом на початок грудня 2023 року. За розрахунками, новорічне меню з традиційними стравами середньостатистичної родини обійдеться близько у 2879, 15 грн. Це майже на 8,5% більше, ніж минулого року. 

Серед усіх міст науковці виділяють Київ і кажуть, що тут середня вартість новорічного столу становитиме 3229 грн, це на 10% більше, ніж минулого року.

Науковці зазначають, що зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідками воєнних дій, суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки й українських сімей. Також вплинуло дуже на здорожчання ціни на пальне.

Новости по теме