Чому в Україні зростають тарифи на електроенергію: пояснює експерт у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Тариф на світло: чому в Україні зросла ціна на електроенергію – пояснює експерт – 1+1
Unsplash

Експерти пояснили, чому зростає ціна на електроенергію.

Поделиться:

З 1 червня в Україні подорожчає світло. Експерти у "Сніданку з 1+1" пояснили, чому так відбувається та на які комунальні послуги діє мораторій на підвищення цін до кінця війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНові тарифи на світло, перерахунок пенсій, початок НМТ: які зміни чекають на українців з 1 червня

Одразу на 70% підняти тариф на світло для українців. Так вирішив уряд і пояснив – усе задля того, аби мати, за що відновити електричні станції та мережі, які
зруйнувала росія і пережити зиму без затяжних блекаутів. Про це каже міністр енергетики Герман Галущенко:

"Ми втратили великий обсяг генерувальних потужностей, за допомогою яких підтримували пільговий тариф. Сьогодні ситуація справді критична".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін підвищив тариф на електроенергію для населення з 1 червня: як зростуть платіжки

На скільки зросте тариф на електроенергію

Середня платіжка зросте на 170 грн. Та як це зробили, якщо в Україні до кінця воєнного стану діє мораторій на підвищення житлово-комунальних тарифів?  Такий закон дійсно є, але стосується він лише газу та тепла, пояснює депутат з енергетичного комітету парламенту Олексій Кучеренко:

"На водопостачання і на електропостачання ніякого мораторію в законодавчому полі немає".

Відновити енергетичну інфраструктуру додаткова гривня в кожному кіловаті, звісно, трохи допоможе. А ще це покриє вартість генерування та доставки до наших осель електроенергії, яка є значно дорожча за реальні цифри в платіжках. І якби тарифи підняли не зараз, а в повоєнний період, то кіловат коштував би дорожче, прогнозує енергетичний експерт Юрій Корольчук:

"Якби це було би рішення ухвалено в 2024 році чи 2025-му, то вже був би тариф там не 2,64, а він був би 2,90 або 3,50, бо затрати зростають".

Ймовірно, від свого рішення уряд вже не відмовиться. Наступним етапом, на думку експертів, може стати впровадження диференційованих тарифів – коли ціна буде
залежати безпосередньо від обсягів споживання і звичні 150 кВт можуть повернутися.

Чому в Україні зростають тарифи на електроенергію, дивіться: 

Новости по теме