Економічне бронювання від мобілізації: як підприємства можуть допомогти армії України

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У "Сніданку з 1+1" розповіли про концепт економічного бронювання від мобілізації: в Офісі Президента розглядають 2 варіанти впровадження нової системи.

Поделиться:

В Офісі Президента підрахували, скільки витрат необхідно на забезпечення одного військового. Заступник голови ОП Ростислав Шурма повідомляє:

«Зараз є певна калькуляція того, скільки коштує навчання, озброєння і грошове забезпечення мобілізованого. Якщо брати середню суму витрат на всіх етапах, то це десь 80 тисяч гривень на одного бійця в місяць. Тому в тилу 4-5 людей мають щодня працювати, аби забезпечити бюджету ці гроші». 

Компенсувати витрати бюджету планують за рахунок концепції економічного бронювання. Вона полягає в тому, щоб значна доля податку від працюючих осіб йшла на забезпечення оборони України. Ініціативна група у Верховні Раді в кооперації з Офісом Президента розглядають 2 ключових способа реалізації такої ідеї. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТЦК змінили графік роботи: ухвалено нову постанову від Кабміну

Перший спосіб

Перший спосіб полягає в бронюванні працівників роботодавцями шляхом встановлення для них високої зарплатні, котра повинна бути не менше 35 тисяч гривень. Завдяки такій схемі підприємство і працівник платитимуть значні суми податку до бюджету. Мінусом подібного варіанту є те, що близько 40% із сплачених коштів надходитиме до місцевого бюджету, а не на допомогу ЗСУ. Проте цей спосіб може посприяти виходу великої частки бізнесів із тіні. 

Фото: Zelenskiy / Official

Другий спосіб

Другий спосіб має на собі ідею впровадження нового податку, котрий нараховуватиметься на спеціальний рахунок, звідки потім йтиме виключно на потреби оборони. Підприємець задля бронювання робітника має виплачувати за кожного по 20 тисяч гривень щомісячно. Такий концепт, на жаль, може не потягнути велика кількість підприємств малого і середнього бізнесу. 

За підрахунками, обсяг виручених в майбутньому коштів за таких умов складатиме близько 300 млрд гривень

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Військовим доплачуватимуть за знищення російської техніки: Верховна Рада опублікувала новий законопроєкт

Новости по теме