Що робити, коли в ресторані чи кафе палять

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Паління в громадських місцях: що робити, коли у закладі харчування курять
Дивіться відео, де експерт розповідає, які права та обов'язки мають курці

У Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням ведучі Сніданку 1+1 говорили про права курців та культуру куріння.

Поделиться:

Ведучі Сніданку 1+1 Руслан Сенічкін та Людмила Барбір підійшли нестандартно до теми паління. У Всесвітній день боротьби з палінням в ефірі говорили про культуру та цивілізоване співіснування курців та некурців.

Засновник ініціативи "Права курців" Сергій Дідковський каже, що закон, який забороняє палити в громадських місцях та закладах харчування, неефективний, адже кількість курців не змінилася. Натомість збільшилася кількість закладів, які нехтують забороною, щоб не втратити постійних відвідувачів.

Це загальне питання культури та непрацюючих законів. Воно не стосується винятково паління. Те ж можна говорити про розпиття алкогольних напоїв у громадських закладах чи під'їздах, - вважає Сергій Дідковський.

На думку експерта, ситуацію з палінням в громадських місцях можуть змінити спеціально обладнані місця для паління, а також громадська обізнаність.

Якщо зі спецмісцями, очевидно, прийдеться почекати, то почати боротися з некультурністю можна вже зараз.

Якщо ви стали свідком зухвалої поведінки відвідувача ресторану чи кафе, який відмовляється загасити цигарку, варто спочатку звернутися до адміністрації.

Коли курець не реагує на зауваження адміністрації закладу, ви можете звернутися до правоохоронців, адже така поведінка визначається як адміністративне правопорушення, за яке потрібно сплатити штраф.

via GIPHY

Деякі заклади, щоб не відлякати відвідувачів, вигадують способи обійти закон. Щоб покращити сервіс та захистити права некурців, варто спершу залишити запис у книзі скарг. Ви можете також подати заяву у Держінспекцію захисту прав споживачів, адже лише цей орган може покарати власників закладу.

Якщо ви зіштовхнулися з проблемою паління у громадських місцях, а тим паче в кафе та ресторанах, не бійтеся протидіяти відсутності культури. Кожне звернення та прохання лише покращить сервіс та навчить поважати інших.

Новости по теме