Страви на святвечір: 5 рецептів у "Сніданку з 1+1"
5 ідей святкових страв до столу на Святвечір
Свято Різдва Христового — це особливий час, який українці відзначають з давніх-давен. Однією з найважливіших традицій Святвечора є приготування 12 пісних страв. Зазвичай, це традиційні українські страви, такі як кутя, борщ, вареники, риба та інші. Однак, у сучасному світі все більше людей прагнуть до нових смаків і експериментів. Тому, все частіше на святвечорі можна зустріти оригінальні страви, які поєднують в собі традиційні українські рецепти з новими смаками та ароматами. У "Сніданку з 1+1" запропонували кілька оригінальних страв, які можна приготувати на Святвечір.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меню на Різдво 2023: які 12 страв на Святвечір готують та що кожна з них символізує
Страви на святковий стіл
Рецепт оригінальної страви на святвечір: ялинки з листкового тіста
Інгредієнти:
- Листкове тісто - 1 уп
- Кетчуп або томатна паста - 1 столова ложка
- Шинка - 100 г
- Сир моцарела або сулугуні - 100 г
- Зелень петрушки або кропу - 1 пучок
- Оливкова олія - 1 чайна ложка
- Часник - 1 зубчик
- Шпажки для шашликів - 1 пачка
- Помідорки черрі - кілька штук
Приготування:
- Розкачайте листкове тісто в тонкий пласт.
- Намажте одну половину тіста кетчупом або томатною пастою.
- Зверху викладіть шинку, натерту на тертці або нарізану тонкими шматочками.
- Посипте сиром.
- Посипте зеленню.
- Загорніть тісто в рулет.
- Наріжте рулет на смужки шириною близько 2 см.
- За допомогою шпажок для шашликів сформуйте з смужок ялинки.
- Запікати в духовці, розігрітій до 200 градусів, протягом 10-15 хвилин.
- Прикрасьте готові ялинки помідорками черрі.
Порада:
Для більш ароматної страви ви можете додати до кетчупу або томатної пасти трохи часнику, орегано або базиліка.
Різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами від Валентини Хамайко
Рецепт різдвяного кексу
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 400 г
- Масло вершкове - 350 г
- Цукор - 350 г
- Мед - 3 ст. л.
- Яйця - 6 шт.
- Розпушувач - 1 ст. л.
- Сухофрукти - 500 г (родзинки, цукати, курага, чорнослив, горіхи тощо)
- Коньяк - 1 скл.
Приготування:
- Замочити сухофрукти в коньяку на ніч.
- Масло кімнатної температури збити з цукром і медом до пишної маси.
- По одному додавати яйця, збиваючи після кожного додавання.
- Просіяти борошно з розпушувачем і додати до масляної маси, перемішуючи лопаткою.
- Вмішати в тісто замочені сухофрукти.
- Розкласти тісто у формочки, змащені маслом і застелені пергаментом.
- Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 1-2 години.
- Готові кекси остудити у формах, потім дістати і залишити на ніч просочуватися коньяком.
Страви на святвечір: рецепт салату Святковий віночок
Інгредієнти:
- Картопля - 500 г
- Куряче м'ясо - 300 г
- Мариновані огірки - 200 г
- Яйця - 3 шт.
- Сир твердий - 100 г
- Зелень петрушки і кропу - за смаком
- Майонез - за смаком
- Сіль, перець - за смаком
Приготування:
- Картоплю відваріть в мундирі, остудіть і наріжте тонкими кружечками.
- Куряче м'ясо відваріть або запечіть, наріжте невеликими шматочками.
- Огірки наріжте кубиками.
- Яйця відваріть круто, наріжте кубиками.
- Сир натріть на крупній терці.
- Зелень петрушки і кропу дрібно наріжте.
Складання салату:
- На великій тарілці помістіть круглу форму для випічки (тарілку, перевернуту банку або інший предмет круглої форми).
- На дно форми викладіть коло з картоплі.
- Зверху змастіть майонезом.
- На картоплю викладіть шар курятини.
- Зверху змастіть майонезом.
- На курятину викладіть шар огірків.
- Зверху змастіть майонезом.
- На огірки викладіть шар сиру.
- Зверху змастіть майонезом.
- На сир викладіть шар яєць.
- Зверху змастіть майонезом.
- Посипте салат зеленню.
- Обережно приберіть форму для випічки.
- Прикрасьте салат помідорками черрі.
Закусковий пиріг Ялинка
Інгредієнти:
- Листкове тісто (300 г)
- Сир моцарела (200 г)
- Куряче філе (200 г)
- Кетчуп (2 ст. л.)
- Зелень (за смаком)
- Сіль (за смаком)
- Перець (за смаком)
Приготування:
- Розкачайте листкове тісто в тонкий пласт.
- Натріть на дрібній тертці сир моцарела.
- Куряче філе поріжте на дрібні кубики.
- Додайте до курячого філе сир моцарела, кетчуп, зелень, сіль і перець.
- Ретельно перемішайте начинку.
- Розріжте тісто на квадрати розміром приблизно 5x5 см.
- На кожен квадрат викладіть начинку і загорніть його в рулет.
- Закрутіть рулет у форму кульки.
- Викладіть кульки на деко, застелене пергаментом.
- Змастіть кульки яйцем.
- Випікайте кульки в розігрітій до 180 °C духовці протягом 20-25 хвилин.
Шуба-роли: оригінальне оформлення улюбленої новорічної страви
Інгредієнти:
- Буряк (запечений) - 2 шт.
- Картопля (запечена) - 2 шт.
- Морква (запечена) - 2 шт.
- Оселедець (філе) - 200 г
- Зелена цибуля - 1 пучок
- Майонез - за смаком
Приготування:
- Буряк, картоплю і моркву нарізати тонкими пластинами.
- На харчову плівку викласти шар буряка, потім шар картоплі, потім шар майонезу, потім шар моркви.
- Зверху викласти філе оселедця.
- Згорнути рулет.
- Загорнути рулет у харчову плівку і прибрати в холодильник на кілька годин.