Чи існує Дід Мороз та звідки беруться діти: Як говорити дітям правду

Психолог поділилася порадами, як наважитись відповісти дитині чесно.

Поделиться:

Чи існує Дід Мороз, звідки беруться діти, чи буде боляче у лікаря, та чи існує смерть - далеко не на всі запитання дітей батьки наважуються відповісти чесно. Проте психолог Леся Ковальчук впевнена, що правду треба говорити. Як краще це зробити - читайте далі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховати успішну дитину: 10 важливих кроків

1.Говоріть дитині правду, підбираючи кожне слово. Аби дитина безболісно сприйняла інформацію, вам варто думати над кожним словом. 

2. Не спотворюйте дійсність. До прикладу, говорячи дитині: «Укол - це не боляче», - ви думаєте, що говорите неправду на благо. Однак психолог зауважує, що така неправда супроводжує спотворення реальності в очах дитини.

У дитини виникає плутанина в голові. Мама сказала - буде неболяче, проте насправді це було неприємно. 

3. Готуйте дитину до того, що вона буде переживати. Перед тим, як розповісти правду, детально поясність ситуацію. Таким чином, ваша дитина навчиться зустрічатися із своїми проблемами або ж навпаки радісними емоціями обличчя в обличчя. Дитина знаходитиме в собі сили впоратись із цим. 

4. Будьте гарним прикладом для своєї дитини. Повідомити дитині про смерть родича або домашнього улюбленця - одне із найважчих завдань. Такі важкі ситуації вчать дитину цінувати те, що вона має. 

«Поясніть дитині, що коли ми прощаємось із кимось фізично, ми все одно зберігаємо у пам’яті та серці спогади. Покажіть на власному прикладі, як ви, доросла людина, можете впоратись із цим», - радить психолог. 

5. Якщо ви обманюєте свою дитину, вона зробить так само. Збрехавши, ви показали дитині, що так можна робити. Правда рано чи пізно все одно з’ясується. 

Ставши дорослішою, дитина перейме таку модель поведінки від своїх батьків. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей