Вірні Збірній: Як фанська підтримка допомогла Україні перемогти у матчі з Фінляндією (фото)

Матч Фінляндія Україна - як перемогла Україна
1plus1.ua

800 уболівальників яскраво підтримували Україну у фінському Тампере.

Поделиться:

Національна збірна команда України з футболу перемогла збірну Фінляндії у матчі відбіркового циклу Чемпіонату світу 2018. Синьо-жовту команду приїхали підтримати понад 800 уболівальників, половина з них — учасники фан-руху «Вірні збірній», спільного проекту «1+1» та «Першої приватної броварні».

Україна без віз, але з фанами

Підготовку до матчу в Тампере «Вірні збірній» розпочали заздалегідь. Трохи менше ніж за два місяці до поєдинку стартував фотоконкурс для дівчат. У результаті завдяки преміум-спонсору Національної збірної команди України з футболу — компанії «Перша приватна броварня» — 15 українських красунь та їхні супутники отримали можливість безкоштовно відвідати Фінляндію та вболівати за збірну та стадіоні «Ратина».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грамотний безвіз: як подорожувати з дитиною

 

Майже 350 фанів відправилися в Тампере автобусами. Їхня подорож розпочалася зі Львова та продовжилася в чотирьох країнах Європейського союзу — Польщі, Литві, Латвії та Естонії. Загалом 3200 км та 4 дні в обидва боки. Дві великі зупинки — Таллінн та Рига — тут в українських фанів були оглядові екскурсії містом та вдосталь вільного часу.

Ще одна частина команди «Вірні збірній» прибула в Гельсінкі літаком 11 червня в перший день «безвізуБезвіз наступає: найбюджетніші європейські країни для візиту цього літа». Вадим Мазніченко, Олександр Бабченко та Дмитро Блохін — учасники мультимедійного проекту «Переможці» — стали першими українцями в Фінляндії, які перетнули кордон лише з біометричними паспортами. Особисто зустріти цих героїв з України, а також Віктора Кардаша та Соломію Вітвіцьку приїхав в аеропорт Гельсінкі-Вантаа Надзвичайний і Повноважний Посол України в Фінляндії Андрій Олефіров.

Сьогодні перший день без віз. Підготовка до нього тривала 9 років, і я був одним з тих експертів, хто починав всю цю справу, хоча в її реальність ніхто спершу не вірив. Що стосується Фінляндії, то кілька годин тому я зустрічав делегацію «Вірні збірній», і вони вам підтвердять, що все пройшло за 5 хвилин. Я та мої колеги вперше бачать такий виїзд фанатів. Ми стільки фінських прапорів не бачили, як сьогодні українських, — розповів Андрій Олефіров.

4 години до гри

Для «Вірні збірній» Тампере — привітне та сонячне місто. Дощ, що розпочався перед товариською грою вболівальників, мов за розкладом, закінчився рівно о 15:00. На поле вийшли збірні фанатів. В команді України — 22 гравці, в тому числі представники діаспори з 5 країн Європи.

Фінська фан-збірна налічувала орієнтовну таку ж кількість футболістів-любителів, серед них дівчина, яка, за словами судді матчу, достойно вивила себе на полі.

 

У другому таймі за команду синьо-жовтих зіграли учасники війни на Сході України, які повернулися з фронту з протезами, — Вадим Мазніченко, Олександр Бабченко, Віктор Кардаш та Дмитро Блохін. Гра була напруженою і закінчилася з рахунком 4:1 не на користь українських фанів та ще й з травмою одного нашого гравця.

Після фан-матчу українці вирушили до свого фан-посольства, а вже звідти колоною до стадіону «Ратина». Маршрут ходи центральними вулицями Тампере простягнувся трохи більше, ніж на кілометр.  Очолив марш фанатів відомий вболівальник української збірної — Сергій Притула. Під час маршу вболівальники виконали з десяток українських пісень та патріотичних кричалок.

Фінляндія — Україна

Насправді на «Ратині» було два матчі. Основний, звісно, — матч збірних Фінляндії та України. Проте не менша боротьба точилася між командами фанатів, які і водночас, і по черзі пробували перекричати та переспівати один одного. Українські вболівальники не поступалися впродовж обох таймів, фанати «Вірні збірній» на додачу до звукової підтримки — пісні, підбадьорювальні кричалки, барабани — перетворили свій сектор в справжнє свято національних кольорів.  Продумано було все: від прапорів, що прикрашали трибуну, до одягу хлопців та макіяжу дівчат. Українська символіка всюди.

 

Із командою до кінця — вболівальники «Вірні збірній» підтримали національну збірну і під час першого, складного для гравців тайму, підбадьорили та надихнули, а під час другого — розділили радість перемоги разом з українськими футболістами. Після матчу гравці національної збірної та головний тренер команди Андрій Шевченко подякували всім на синьо-жовтій трибуні, а дехто з футболістів навіть подарував свої футболки фанатам.

Перемогу збірної фанати відсвяткували на українській вечірці в місцевому клубі TELAKKA разом з DJ Юрієм Гуржи.

А перша ранкова газета в Тампере вийшла з фото українського фан-сектору на першій шпальті. Цього разу в українській команді злагоджено зіграли всі 12 гравців.