UA RU

В’ялені помідори: секрети домашнього приготування

Лето с 1+1
©© revistadetalle.cl

Розповідаємо, як зав’ялити томати в домашніх умовах.

Сушені чи, як їх ще називають, в’ялені помідори полюбилися українським гурманам не так давно. Завдяки незвичайному пікантному смаку, їх тепер додають у страви та споживають у якості закуски.

Інгридієнти:

- помідори – 1 кг,

- часник – 2 зубки,

- олія – 200-300 мг,

- розмарин, орегано, базилік, чебрець, петрушка, кріп – за смаком,

- чорний перець (мелений), сіль за смаком.

ЯК ГОТУВАТИ ВЯЛЕНІ ПОМІДОРИ?

  1. Відберіть невеличкі (найкраще «сливоподібні») стиглі томати з щільною м’якоттю. Намагайтесь узяти ті, що дозрівали на сонці, а не в парнику, оскільки такі помідори потім будуть більш ароматними. Найапетитніше виглядатимуть томати червоного кольору.
  2. Майте на увазі, що з 15-20 кг стиглих овочів виходить всього 1-2 кг в’ялених.
  3. Ретельно вимийте та обсушіть помідори.
  4. Очистіть від зернят, перегородок та плодоніжки. Шкірку можна зняти, а можна залишити  справа смаку.

Помідори без шкірки зав’яляться швидше. Але з нею вони краще зберігають форму та більш пікантні на смак.

  1. Розріжте всі плоди на половинки чи поперечними кільцями.

Томати круглої форми та більші за розміром краще нарізати товстими кільцями, а невеличкі добре сушитимуться та виглядатимуть порізані навпіл чи четвертинками.

  1. Нарізані помідори ретельно просушити з усіх сторін. Існують також рецепти з попереднім маринуванням томатів (справа смаку).
  2.  Застеліть деко пергаментом та щільно розкладіть на ньому шматочки помідор.
  3.  Кожен шматочок посоліть, поперчіть, посипте приправами та змастіть олією.
  4. Покладіть деко з томатами в духовку, розігріту до 60-100°C, на 5-8 годин.
  5. Стежте за станом в’ялених помідорів, за необхідності, регулюйте температуру (щоб не підгоріли).

Готові помідори мають бути трохи вологими, а не пересушеними (гнутися, але не ламатися).

  1. Дістаньте в'ялені помідори з духовки та остудіть.
  2. У невеличку скляну банку налийте кілька ложок олії. Додайте трохи сухих прянощів та часник, нарізаний тонкими шматочками.
  3. На 1/3 наповніть банку помідорами, залийте їх олією, додайте спеції і часник. Повторюйте, чергуючи, ці шари, поки не заповните всю банку.
  4. Трохи утрамбуйте помідори в банці та залийте олією так, щоб вона повністю покрила їх. Так ви зможете довше зберігати в’ялені помідори.
  5. Закрийте банку щільною кришкою та покладіть у темне холодне місце на тиждень. Помідори мають настоятися, просочитися олією та ароматом спецій. За можливості, залиште помідори настоятися якомога довше. Так вони вийдуть тільки смачнішими.

Бекстейджи

Новости по теме
Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності
Приймаю