Сушені чи, як їх ще називають, в’ялені помідори полюбилися українським гурманам не так давно. Завдяки незвичайному пікантному смаку, їх тепер додають у страви та споживають у якості закуски.

Інгридієнти:

- помідори – 1 кг,

- часник – 2 зубки,

- олія – 200-300 мг,

- розмарин, орегано, базилік, чебрець, петрушка, кріп – за смаком,

- чорний перець (мелений), сіль за смаком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Простий рецепт від Руслана Сенічкіна: куряча запіканка з помідором

ЯК ГОТУВАТИ ВЯЛЕНІ ПОМІДОРИ?

  1. Відберіть невеличкі (найкраще «сливоподібні») стиглі томати з щільною м’якоттю. Намагайтесь узяти ті, що дозрівали на сонці, а не в парнику, оскільки такі помідори потім будуть більш ароматними. Найапетитніше виглядатимуть томати червоного кольору.
  2. Майте на увазі, що з 15-20 кг стиглих овочів виходить всього 1-2 кг в’ялених.
  3. Ретельно вимийте та обсушіть помідори.
  4. Очистіть від зернят, перегородок та плодоніжки. Шкірку можна зняти, а можна залишити – справа смаку.

Помідори без шкірки зав’яляться швидше. Але з нею вони краще зберігають форму та більш пікантні на смак.

  1. Розріжте всі плоди на половинки чи поперечними кільцями.

Томати круглої форми та більші за розміром краще нарізати товстими кільцями, а невеличкі добре сушитимуться та виглядатимуть порізані навпіл чи четвертинками.

  1. Нарізані помідори ретельно просушіть з усіх сторін. Існують також рецепти з попереднім маринуванням томатів (справа смаку).
  2.  Застеліть деко пергаментом та щільно розкладіть на ньому шматочки помідор.
  3.  Кожен шматочок посоліть, поперчіть, посипте приправами та змастіть олією.
  4. Покладіть деко з томатами в духовку, розігріту до 60-100°C, на 5-8 годин.
  5. Стежте за станом в’ялених помідорів, за необхідності, регулюйте температуру (щоб не підгоріли).

Готові помідори мають бути трохи вологими, а не пересушеними (гнутися, але не ламатися).

  1. Дістаньте в'ялені помідори з духовки та остудіть.
  2. У невеличку скляну банку налийте кілька ложок олії. Додайте трохи сухих прянощів та часник, нарізаний тонкими шматочками.
  3. На 1/3 наповніть банку помідорами, залийте їх олією, додайте спеції й часник. Повторюйте, чергуючи, ці шари, поки не заповните всю банку.
  4. Трохи утрамбуйте помідори в банці та залийте олією так, щоб вона повністю покрила їх. Так ви зможете довше зберігати в’ялені помідори.
  5. Закрийте банку щільною кришкою та покладіть у темне холодне місце на тиждень. Помідори мають настоятися, просочитися олією та ароматом спецій. За можливості, залиште помідори настоятися якомога довше. Так вони вийдуть тільки смачнішими.