Трагедія вустами очевидців: Як японці пережили Хіросіму і Нагасакі

Світ навиворіт. Україна

Дмитро Комаров розповів, як наукові винаходи перетворили міста в справжнє пекло

Поделиться:

У новому випуску Світ навиворіт Дмитро Комаров показав репортаж на тему, яка відгукується болем у серцях сотень тисяч японців. 6 серпня 1945 американські військові скинули першу в світі ядерну бомбу на місто Хіросіма, а через три дні завдали ще одного удару по місту Нагасакі. Ведучий взяв інтерв’ю у кількох очевидців. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хіросіма і Нагасакі сьогодні: Як змінилися міста після бомбардування

Японцю Огуро Такао на момент катастрофи було 10 років. Того ранку він був в школі і хвилювався, що не виконав домашнє завдання. Перші дні після бомбардування Огуро харчувався горобцями, а тепер, у свої 82, кожен день годує птахів в меморіальному парку. 

83-річний Муцухіко Сегоші з Хіросіми розповів про те, як в той страшний день по місту йшов "парад живих мерців", що шукали притулку. Було навіть незрозуміло, чоловіки це чи жінки. 

Навіть після атомного вибуху життя триває. Цінуй життя. Насолоджуйся кожним моментом. Подивися на мене і зрозумій - я радію навіть після того, що пережив і бачив. Якщо тобі дали шанс жити - це найбільша удача в житті, а решта дрібниці, - сказав Міцухіко.

Японець Фукахорі Джоджі на момент вибуху був 14-річним хлопчиком. Зараз йому 86, і він зі сльозами на очах тримає в руках своє останнє фото з братами і сестрою. Вони були на відстані 0.5 км від вибуху і загинули.

Фукахорі Сатору знаходився від епіцентру катастрофи на відстані 1,5 км. Після трагедії Фукахорі протягом усього життя займався медичними дослідженнями, вивчаючи вплив атомного вибуху на людину, яка потрапила в зону ураження.

84-річний Акіто Сува разом із своєю дружиною Хіроко теж згадали страшний вибух у Токіо. На момент катастрофи вони теж були ще дітьми.  Коли Акіто вже через роки після вибуху поїхав в Токіо, то намагався не говорити про те, що він з Хіросіми і відноситься до категорії "хібакуся" - людей, які зазнали впливу вибуху. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 правил японського лікаря, який дожив до 100 років

Новости по теме