У спецвипуску проєкту “Світ навиворіт. Україна” розповіли, як поводитися з дітьми, які втратили батьків під час війни

Світ навиворіт. Україна
Світ навиворіт. Україна: у спецвипуску розповіли, як поводитися з дітьми, які втратили батьків під час війни

Дмитро Комаров дізнався, як допомогти дітям пережити горе і рухатися далі.

Поделиться:

У спецвипуску “Світу навиворіт. Україна”, який показали сьогодні на каналі "1+1 Україна", Дмитро Комаров відвідав освітньо-реабілітаційний табір для дітей, які пережили травматичні події через війну. Тут на реабілітації знаходяться діти з різних міст країни, але всіх їх об’єднує те, що під час війни вони втратили членів своїх родин. Журналіст поспілкувався з психологами табору, щоб дізнатися, як правильно говорити з дітьми, які пережили втрату. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У спецвипуску проєкту “Світ навиворіт. Україна” розповіли історії дітей, батьки яких загинули під час війни 

Перш за все, психологи наголошують, що говорити про це з дітьми необхідно, тому що замовчування трагічних тем призводить до консервації травматичних переживань: 

“Треба “витягнути” з дитини той біль, говорити з нею, плакати, щоб дитина не уникала цих переживань. Дуже часто діти повторюють, що все відбулося уві сні і все це не правда. Таким чином вони відмовляються від своїх спогадів”.

Мета психологів полягає у тому, щоб поєднати спогади минулого з теперішнім, і спроектувати плани на майбутнє. Лише таким чином дитяча психіка може зцілитися. 

Психологи розповідають, що у дітей, які пережили подібний досвід втрати члена родини, може виникати проблема зміни сімейної ієрархії, коли вони відчувають себе мамою або татом для дорослого, який залишився. Вони перестають займатися звичними речами, не можуть навчатися.

“Наприклад, хлопчики після загибелі батька часто відчувають відповідальність за маму. Вони відмовляються їхати в табір, бо не можуть залишити її саму”, — ділиться одна з психологинь. 

Наслідки таких подій неможливо нейтралізувати, адже їх неможливо забути. З травмою важливо пройти декілька етапів: прийняти її, а потім опрацювати складні почуття, які вона викликає. 

“У таборі ми нормалізуємо злість, ненависть і страхи. Пояснюємо дітям, що це нормальні реакції на події, які з ними сталися”, — розповідає психологиня.

Однак психологи зазначають, що навіть після втрати діти повинні мати нормальне дитинство: 

“Якщо діти перестануть сміятися, розважатися і гратися, тоді ми програємо”.

За словами психологині, наш ворог хоче, аби в Україні виросло покоління депресивних та знервованих дітей. Але малеча все одно повинна танцювати, співати та веселитися, адже для цього й потрібне дитинство.

Дивіться спецвипуск проєкту "Світ навиворіт. Україна" онлайн на сайті 1+1 та на платформі Київстар ТБ.

Дивіться "Світ навиворіт. Україна" на телеканалі "1+1 Україна" щопʼятниці о 20:30 та на платформі Київстар ТБ.

Новости по теме