Чи блокуватимуть "Telegram" в Україні: як соцмережа впливає на наш інформаційний простір

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чому телеграм можуть заблокувати в Україні
Фото: Freepic

Нардеп фракції "Голос", голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповів про головні загрози мережі "Telegram" та шляхи уникнення дезінформації в інтернет просторі.

Поделиться:

У Верховній Раді зараз активно обговорюють питання регуляції соцмереж і впровадження безпекових механізмів. Ярослав Юрчишин - голова комітету ВР зі свободи слова повідомляє: 

"Головна проблема  "Telegram" - відсутність комунікації з країнами для вирішення проблем з поширенням дезінформації. Це б вирішило питання відкритості і прозорості соціальних мереж".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Відеофейки – нова загроза: як навчитись не піддаватися дезінформації

Експерт додає, що блокування може не вирішити головної проблеми, яка і несе загрозу інформаційній безпеці: 

"Дійсно, можна було б теоретично заборонити телеграм по принципу, як блокували російські "Однокласники" чи "ВК". Але на зміну телеграму можуть прийти ще більш ненадійні застосунки".

Відстеження пропаганди є важкою задачею, для якої досі не знайдено конкретних шляхів. Наразі в телеграмі є система ботів, що приносить користь на шляху розповсюдження фейкових новин: 

"Ми зараз з центром протидії дезінформації при РНБО у співпраці з медіа експертами намагаємось напрацювати систему виявлення та протидії шляхів поширення російської пропаганди. Тут є різниця між природним поширенням і штучним. Наш центр вже має технології для виявлення синтетично створених інформаційних меседжів".

Перенести інформаційний простір в державну мережу на даний момент не є ймовірним сценарієм. На прикладі ситуації із застосунком "Дія" під час голосування на Нац відборі Євробачення, можемо зробити висновок, що потужностей для забезпечення якісного функціонування застосунку не вистачає. Відповідно, треба залучати додаткові ресурси, які важливіше витратити на потреби військової оборони країни. 

"Найбільше, що ми можемо робити зараз - це вчити українське суспільство фактчекінгу та критичному мисленню. Навчити відрізняти факти від суджень. Діти цьому швидко вчаться, але ми маємо і старше покоління, з яким теж треба працювати".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 1+1 media спільно зі Smart Angel запускають освітній мінісеріал про медіаграмотність

Новости по теме