Учні розкажуть Наталії Мосейчук про школу своєї мрії

ТСН
19:30
Щодня на YouTube

Новий проект ТСН «Право на освіту» зробить освітню тему № 1 у суспільстві

Поделиться:

«Право на освіту«1+1» запускає «Право на освіту» під кураторством Наталі Мосейчук» – таку назву матиме новий соціальний проект ТСН за кураторства Наталії Мосейчук, покликаний пришвидшити реформи в галузі освіти, допомогти захистити права учнів та їхніх батьків, ефективно сприяти розвитку українських вчителів та шкіл, підкаже, як ставати успішними, здобувати визнання та добиватися гідних умов праці. Саме з освіти починається нове покоління, яке формує майбутнє держави в усіх сферах. Тож освітній темі потрібно формувати високий рейтинг. 

Наталія Мосейчук, ведуча новин ТСН, журналіст, учителька і викладачка англійської мови за фахом, дочка вчительки і мама двох синів, оголосила про старт цієї ініціативи спільно з командою 1+1. Нині у школах спостерігається кризова тенденція – діти не хочуть учитися, їм нецікаво. Є намір змістовніше поставитися до ситуації.

Поштовхом до перших рішучих дій стала зустріч Наталії Мосейчук із молодими яскравими вінницькими вчителями Ігорем Цигвінцевим та Юлією Вознюк, які підтримують зв’язок і знаходять натхнення в альтернативній британській школі Summerhill. Там англійські вчителі відійшли від консервативного підходу та стали друзями учнів, і система підлаштувалася під потреби і бажання учнів, а не навпаки, як це буває у нас.

Зрештою з’явилася ідея організувати дискусію в суспільстві –  великий творчий конкурс педагогічної майстерності учнів «Summerhill», коли діти та молодь, які мріють стати вчителями, пишуть есе про ідеальну сучасну школу, де діти хотітимуть вчитися та відкриють свої таланти. На конкурс уже надходять креативні розповіді. Переможців до 1 жовтня визначить журі, у складі якого – письменники, журналісти, відомі громадські діячі, зокрема, Ірен Роздобудько, Костянтин Грубич; викладачі-філологи: професор Ольга Куцевол, доценти Алла Вінничук, Людмила Прокопчук, Ніна Поляруш, Тарас Ткачук, Віталій Борецький, а також Наталія Мосейчук. Деталі дивіться на сайті ініціативи.

Добру справу молодих вчителів потрібно підтримати, тож Наталія з командою постукала у двері можновладців, зокрема, поспілкувалася з мером Вінниці Сергієм Моргуновим. Розроблено організаційний план дій, і у фіналі восени 200 майбутніх освітян, авторів найкращих есе, приїдуть у Вінницю поговорити про своє бачення шкіл майбутнього.

Наталія Мосейчук, куратор проекту «Право на освіту», розповідає:

«Що я знаю про сучасну школу? Маючи сина, студента 2-го курсу університету, я точно знаю, що школа змінилася. Що хороший учитель там – радше виняток, він на вагу золота. Решта можуть просто гаяти там час і дорікати дітям за вчительські злидні. Як результат – діти, на жаль, сприймають школу як 11-річний термін ув'язнення. Ми маємо покоління без наставників та авторитетів, покоління, яке навчає інтернет, покоління без стимулів. Віри в реформи, які б змінили вчителів та школярів, майже немає. "Право на освіту" – це новий напрямок роботи журналістів та мій особистий фронт робіт. Ми спробуємо знайти вчителів, у яких закохуються діти. Вчитель має стати людиною номер один у суспільстві. Спробуємо підтримати школи, які дають знання і формують Громадян: вільних, щирих, упевнених. Спробуємо поставити знак рівняння між словами «навчання» та «щастя». Розпочинаємо дискусію у суспільстві. І першими треба почути дітей. Чекаємо есе. Удачі нам усім заради Школи Майбутнього!»

Запрошуємо долучитися до ініціативи вінницьких учителів, яку ми підтримуємо!

Через два тижні настане  літо - це час, коли можна відпочити та присвятити вільний час написанню есе про школу мрії.

Інформація про конкурс та реєстрація учасників за посиланням: http://summerhill.osvitapro.org.ua

Контактна особа: Юлія Вознюк

тел.+380 96 966 94 19, +380 63 067 55 80

E-mail: julivoznuk@gmail.com

Конкурс має на меті заохотити школярів різних країн до творчого діалогу. Учасникам, учням 6-11 класів, пропонується написати аналітичне есе за висловлюванням Олександра Нілла та надіслати його організаторам. За результатами заочного етапу, 200 дітей запросять до Вінниці на другий етап. Громадська організація «ОСВІТА.ПРО» спільно з Вінницькою міською радою під патронатом міського голови Сергія Моргунова проводить Міжнародний конкурс педагогічної майстерності учнів «Summerhill».

Олександр Нілл:

«Школа, яка змушує дітей, активних за своєю природою, весь час сидіти за партами, вивчаючи здебільшого непотрібні предмети, – це погана школа. Вона правильна лише для тих, хто вірить саме в таку школу, для людей, які позбавлені творчої іскри, які прагнуть і дітей привести не до творчості, а до слухняності, до цілковитої відповідності цивілізації, де єдиний критерій успіху – гроші».

Новости по теме