Чи готова ваша дитина до школи? Тест для першокласників

Школа

Крім знань і нових знайомств, школа дає суттєве навантаження на дитячий організм. Тому, щоб психічне та фізичне здоров'я малюка не постраждало, починайте шкільне життя, переконавшись у тому, що дитина до цього повністю готова.

Поділитися:

Про похід до школи потрібно замислюватися заздалегідь. Як підготуватися і легко піти в перший клас, розкажемо напередодні 1 вересня.

Як зрозуміти, чи готовий ваш першокласник до школи? Адже зараз малят віддають вчитися і в шість, і в сім, і вісім років. Дехто з них цілком готовий витримати навантаження ще з 5-6 років, але деякі діти навіть старшого віку плачуть в коридорі перед початком уроків, не можуть висидіти за партою 45 хвилин або, взагалі, не розуміють, навіщо вчитися, якщо ще вчора в садочку всі так весело бавилися і пустували.

Ми зібрали рекомендації психологів та розробили невеличкий тест, який допоможе вам зрозуміти – чи готова до школи саме ваша

Правильний старт

На фізичну готовність малюка до школи вказують зубки. Адже саме процес зміни молочних зубів свідчить про розвиток всього організму в цілому. Також батьки самостійно можуть оцінити фізичну зрілість дитини за допомогою так званого «філіппінського тесту». Запропонуйте малюкові дотягнутися правою рукою до мочки лівого вуха через голову. Якщо довжина рук не дозволяє це зробити, то фізіологічно малюк ще не готовий почати шкільне життя.

Обов'язково зверніть увагу на імунітет. Якщо дитина часто хворіє (більше 5 разів на рік), то похід до школи краще трохи відкласти. А наступний рік провести, активно зміцнюючи імунітет. Допоможе зміцнити здоров’я спорт, вітаміни та прогулянки на свіжому повітрі. Коли ви віддаєте до школи дитину, яка часто хворіє, ви ризикуєте ще більше послабити її організм новими навантаженнями.

Крім фізичної готовності до школи, існує також психологічна готовність. Вона включає в себе особистісну, емоційно-вольову та інтелектуальну готовність дитини. Цей вид готовності допоможуть визначити психологічні тести, які проводять в випускних групах дитячих садів і школах при вступі.

Мета цих тестів – знайти прогалини у розвитку дитини і, вказавши на них, дати можливість батькам допрацювати упущені моменти. У деяких випадках психолог може порекомендувати відкласти початок шкільного старту на рік.

Деякі моменти мама може оцінити і самостійно. Наприклад, розвиток емоційно-вольової готовності. Про неї свідчить здатність малюка усвідомлено перервати приємні справи заради більш важливого процесу. Наприклад, дитина може припинити перегляд мультфільму для того, щоб пообідати.

Ще одним важливим моментом є мотиваційна готовність дитини до школи. Це теж легко перевірити в домашніх умовах. Дитині можна запропонувати почитати нову книгу. А потім зупинитися на цікавому місці та запропонувати малюкові піти погратися. Бажання дитини дослухати, чим закінчиться розповідь, навіть на шкоду грі, говорить про розвиток її мотивації до навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірки серіалу Школа показали, якими були на випукному

Вже з 27 серпня о 20-30 дивіться нові серії популярного серіалу Школа. Недитячі ігри на 1+1 та дізнавайтеся більше про шкільне життя. 

Новини по темі