Ліза Василенко розповіла, хто допоміг їй впоратися із булінгом у школі

Школа
Ліза Василенко зізналася, хто допоміг їй побороти булінг у школі
1plus1.ua

Зірка серіалу Школа поговорила з психологом про дитячі травми.

Поділитися:

4 березня о 20:45 на телеканалі 1+1 відбудеться прем’єра продовження другого сезону популярного україномовного серіалу Школа на 1+1. Виконавиця ролі головної героїні Лоли - Ліза Василенко у проекті Тільки нікому не кажи обговорила з психологом Марією Макухою тему, яка все більше шириться серед підлітків – гендерну самоідентифікацію та закоханість у людей своєї статі.

На сайт Тільки нікому не кажи, який створив телеканал 1+1, активно надходять листи про  найпопулярніші проблеми підлітків, які активно обговорюються у серіалі Школа: булінг, непорозуміння з батьками, зради друзів та близьких. Але велику частину листів складають дописи школярів про одностатеве кохання та бажання змінити стать.

Зірка серіалу Школа Ліза Василенко зізналася, що її мама працює психологом, і вона дуже допомогла акторці впоратися із шкільними проблемами. Незважаючи на популярність, яку дівчина отримала після виходу стрічки на телеекран, у підлітковому віці вона була жертвою булінгу в школі. Її однокласники не сприймали її захоплення косплеєм та бажанням виділятися, тому неодноразово Ліза ставала вигнанцем у своєму класі.

Саме тому, Ліза зазначає, що підліткам необхідна людина, якій можна довірити всі свої таємниці та порадити, як вчинити в тій чи іншій складній ситуації. Особливо, якщо це стосується власної самоідентифікації та закоханості в людину тої ж статі.

Психолог розповіла, що у підлітковому віці симпатія до людини власної статі – досить поширене явище, адже діти у віці 9-13 років відчувають у цьому спосіб самоідентифікації і розуміють, що таким чином зможуть привернути до себе увагу. Найперше, що радить психолог підліткам у цей період – дати собі час, щоб визначитися із власними симпатіями та смаками, але не заглиблюватися в романтичні стосунки.

За статистикою, у кожній двадцятій українській родині діти замислюються про почуття до людей своєї статі, але незважаючи на це, більшість батьків намагаються уникати спілкування із дітьми на цю тему. Саме тому, Марія Макуха виділила кілька порад для батьків, які можуть допомогти зрозуміти дитину.

Найважливіше, батьки не мають критикувати чи насміхатися із бажань дитини. Необхідно, в першу чергу, зрозуміти, що стало каталізатором таких думок: наслідування зірок та моди чи внутрішні відчуття. Часто, такі думки виникають у підлітків, які намагаються привернути до себе увагу, щоб заповнити відсутність батьків у власному житті.

Також необхідно слідувати бажанням дитини. Наприклад, якщо ваша донька замислюється про те, що їй комфортніше в тілі хлопця, спробуйте віддати її на гуртки з єдиноборств або ж на інший спорт. Не потрібно відразу ж записувати її на більш дівочі секції.

Звернення до психолога також може стати гарним кроком для того, щоб краще зрозуміти дитину. Але запросіть відвідати консультацію не для лікування, а для того, щоб знайти спільну мову та розібратися у власних проблемах. У разі, якщо психолог порадить батькам назначити лікування, необхідно, за словами Марії, відразу забрати власну дитину із такого прийому. Такі дії не лише можуть нашкодити здоров’ю підлітка, але й поставити довіру між батьками та донькою чи сином під загрозу.

Нагадаємо, Тільки нікому не кажи - це анонімний онлайн-щоденник створений телеканалом «1+1»,  у якому кожен може написати листа тому, кому не може висловити свої переживання у реальному житті. Мета проекту - допомогти підліткам говорити про свої проблеми та переживання, які характерні для шкільного віку, навчити ділитися власними емоціями, а батькам - дати змогу дізнатись, чим насправді живуть сучасні діти та навчитися краще їх розуміти.

На сайті вже з’явилися інтерв’ю з психологом Марією Макухою та акторами серіалу Школа Анною Трінчер, Кариною Чернявською, Богданом Осадчуком, Яніною Андреєвою, Оленою Куртою та Олександром Петренко. У них улюбленці глядачів та професійний психолог обговорюють найскладніші проблеми підлітків – процес підготовки до ЗНО, перше кохання, зраду друзів, проблеми з батьками, булінг та фізичне насильство.

Новини по темі