Як підготувати ґрунт для посадки: 3 дієвих способи від Антоніни Лесик у "Сніданок. Вихідний"

3 дієвих способи підготувати ґрунт для посадки від Антоніни Лесик — 1+1
freepik.com

Як приготувати ґрунтосуміш для розсади в домашніх умовах? Як знезаразити ґрунт для посадки? Як виготовити таблетки для пророщування розсади?

Поділитися:

Садова експертка Антоніна Лесик розповіла для "Сніданок. Вихідний", як правильно підготувати ґрунт для посадки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар березень 2023: сприятливі дні місячного календаря садових робіт

Зима закінчилась. Сезон розсади вже стартував, а запорука гарної розсади — це якісний ґрунт. Досвідчені городники заготовляють суміш для розсади ще з осені та зберігають її в приміщенні, що не промерзає. Але якщо ви цього не зробили — не біда, можна приготувати ґрунтову суміш безпосередньо перед посівом. Найпростіший варіант — це купити вже готову в магазині. Вона так і називається: ґрунтосуміш для розсади. Уважно читайте склад на упаковці:

Наприклад, якщо написано: торф верховий, торф низинний. Для розвитку розсади цього явно замало. Потрібно додати більше органічних сполук, і в мене ще є питання до кислотності 5 - це трохи забагато для деяких овочевих культур. Оптимально -  6-7 pH. Особисто я люблю готувати суміш для розсади самостійно: так я точно знаю, що я туди додала та в якій пропорції. 

Як приготувати ґрунтосуміш для розсади в домашніх умовах

  • пісок
  • доломітове борошно
  • торф
  • попіл
  • тирса 
  • городня земля 

За основу візьмемо дернову землю, до неї додамо, низинний торф, він містить багато гумусу, а також має пухку структуру. Пісок нам покращить
волого- та повітропроникність. Додаємо кілька частин. Попіл має багато мікроелементів. Для того, щоб вирівняти кислотність, можна додати або доломітове борошно, або вапно. Орієнтуйтеся на загальну кислотність вашої землі. В якості розпушувача та кондиціонера можна використати вермикуліт або звичайну тирсу. Все ретельно перемішуємо. 

Основні вимоги до ґрунтосуміші це:

  • волого- та повітропроникність
  • кислотність. Вона має бути нейтральна. 

Якщо ми беремо за основу власну землю з городу, то її необхідно знезаразити, тому що ми не знаємо, що у нас залишилося з минулого сезону. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно поливати рослини на грядці та коли висаджувати розсаду: польові секрети від садової блогерки Антоніни Лесик

Як знезаразити ґрунт для посадки: 3 дієвих способи

Для знезараження можна використати три основні методи. 

1. Проморожування. Але за вікном вже немає сильних морозів
2. Прожарювання. Наприклад, у духовці.
3. Протруювання для знезараження. Для цього використовуємо розчин перманганату калію, проливаємо суміш та даємо гарно просохнути. Також можна застосувати готові фунгіцидні препарати. 

Як пророщувати розсаду

Багато хто використовує для пророщення розсади спеціальні таблетки. Вони бувають торф'яні або кокосові. На вигляд вони майже однакові. Вони дуже зручні у використанні, але коштують грошей. Їх можна зробити самостійно, і це не дуже складно. 

Як виготовити таблетки для пророщування розсади в домашніх умовах

►Беремо готовий кокосовий субстрат. Він продається в магазинах. Ретельно його подрібнюємо і додаємо таку ж частину низинного торфу. Все це перемішуємо і потроху починаємо підливати воду. Робити це потрібно в кілька етапів та спостерігати за консистенцією: суміш має гарно тримати форму та при натисканні вода не має сочитися. 

►Коли суміш буде готова, переходимо до ліплення. Для цього нам знадобиться пластикова труба діаметром приблизно 4-5 см. Засипаємо суміш, ретельно трамбуємо, далі дістаємо наші таблетки і даємо їм просохнути. 

►Для зберігання форми можна також їх огорнути харчовою плівкою. 

Як підготувати ґрунт для посадки, дивіться: