Як правильно садити полуницю та суницю, щоб отримати гарний врожай (поради Антоніни Лесик)

 Як садити полуницю та чим підживити під час цвітіння — 1+1
freepik.com

Як правильно висаджувати полуницю та суницю?

Поділитися:

Полуницю зазвичай садять весною або ранньою осінню. В Україні оптимальний час для посадки полуниці — періоду з кінця квітня до середини травня. Важливо враховувати, що посадку полуниці краще робити в теплий та сухий день, коли ґрунт достатньо висох. Найкращим часом для посадки є ранок або вечір, коли сонце не настільки активне, щоб перегріти коріння рослини. Для успішної посадки полуниці також важливо підготувати ґрунт, додавши до нього компост або добрива, а також забезпечити достатню вологість під час росту рослини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на травень 2023: сприятливі дні місячного календаря для садових робіт

Коли садити полуницю за місячним календарем

Вдалими днями для посадки полуниці за місячним посівним календарем навесні 2023 є 1-4, 10-11, 20, 23, 25, 27, 29-31 травня.

Як садити полуницю

  1. Підготуйте ґрунт: видаліть всі бур'яни та каміння, додайте компост або добрива, щоб підготувати ґрунт для росту полуниці.

  2. Вирівняйте поверхню ґрунту та зробіть ямки глибиною близько 10-15 см і діаметром близько 30 см. Розмір ямок може відрізнятися залежно від розміру саджанця.

  3. Поливайте ямки водою, щоб забезпечити достатню вологість під час посадки.

  4. Розмістіть саджанці у ямках, залишаючи відстань близько 30-40 см між ними.

  5. Заповніть ямки ґрунтом і злегка ущільніть його навколо коренів.

  6. Полийте саджанці водою, щоб забезпечити достатню вологість для кореневої системи.

  7. Приберіть з ямок всі залишки ґрунту і зробіть мульчування, наприклад, застосуйте солому, щоб зберегти вологу та підтримувати здоров'я рослин.

Ці рекомендації є загальними, тому під час посадки слід дотримуватися інструкцій конкретного виду полуниці та рекомендацій виробника саджанців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою буде погода в травні 2023: прогноз синоптиків

Як правильно садити садову суницю: поради Антоніни Лесик

  1. Перше що необхідно зробити — прибрати всю торішню мульчу, а також пожовкле та відмерле листя, воно буде джерелом інфекцій та грибкових захворювань. 
  2. За зиму під дією дощів то снігу земля дуже ущільнилася, тому вона погано пропускає кисень і він не доходить до кореневої системи суниці садової. Отож, необхідно взяти маленький культиватор та пройтися по всій грядці. Не підходьте близько до основи куща.
  3. У садової суниці є така особливість — з часом вона може трохи підійматися над землею і коренева система оголюється. Отож, якщо у вас є такі кущі, то акуратно їх підгорніть. Головне — не засипайте всередину, у так зване сердечко, тому що в цьому випадку ваш кущ може навіть загинути.
  4. Далі необхідно підживити нашу садову суницю. Зараз їй необхідні азотні добрива. Ми можемо взяти або органічні або мінеральні.
  5. Наступний етап — полив садової суниці.
  6. Коли земля трохи підсохне та прогріється, я раджу замульчувати грядку — це дасть збереження вологи. Також вам не потрібно буде виполювати бур’яни, земля не буде пересихати. Можна використати тирсу, кору або ж хвойний опад. Окрім того, що він закриває землю, він ще додає трохи кислотності під дією поливу та дощу, а також це чудова профілактика від слимаків. Як тільки суниці наливаються червоним кольором, вони тут як тут.
  7. Якщо деякі кущі у вас не перезимували, або ви хочете розбити нову сонячну грядку, то зараз саме час висаджувати нову суницю. Можна це зробити традиційним способом, але я пропоную вам альтернативу — посадити суницю в горщики. Для посадки можна взяти звичайні горщики для квітів. У садової суниці коренева система не дуже потужна. Головне — це підібрати правильний ґрунт. 

Дивіться, як отримати щедрий врожай суниці: