Коли висаджувати овочеву розсаду в ґрунт: розказує Антоніна Лесик у "Сніданок. Вихідний"

Коли висаджувати розсаду у відкритий ґрунт — 1+1
freepik.com

Як підготувати розсаду та коли час висаджувати у відкритий ґрунт?

Поділитися:

Як зрозуміти, коли вже час висаджувати розсаду у ґрунт? Наприклад, в середині травня — вже тепло, але можуть повернутись заморозки. Експертка із садівництва Антоніна Лесик у "Сніданок. Вихідний" ділиться корисними порадами, як підготувати розсаду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк правильно садити полуницю та суницю, щоб отримати гарний врожай (поради Антоніни Лесик)

Коли та висаджувати розсаду у відкритий ґрунт

"Я раджу слідкувати за довгостроковим прогнозом погоди, або орієнтуватися на народні прикмети: кажуть, що якщо зацвітає бузок та калина — то вже час виходити на город", — розповідає садова експертка Антоніна Лесик. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на травень 2023: сприятливі дні місячного календаря для садових робіт

Як підготувати розсаду до висадки у відкритий ґрунт

"Посадку розсади краще планувати у похмурий день, коли немає прямих сонячних променів. Якщо ж по прогнозу сонячно, то варто перенести цю процедуру на вечір. В середньому, для висадки розсади необхідно, щоб температура ґрунту була приблизно 10-12 градусів, але для різних культур ці значення можуть коливатися: наприклад, капуста і селера не дуже примхливі. Отож їх можна висаджувати вже при 5 градусах", — радить експертка.

Перед висадкою будь-якої розсади варто провести необхідні процедури:

1. Загартовування. Для цього ви виносите свою розсаду спочатку на декілька годин, а потім на цілий день. В ідеалі — за декілька днів до висадки. Нехай вона проведе на вулиці чи в більш прохолодному приміщенні всю добу. Таким чином вона загартується, адаптується до нових умов і краще приживеться.

2. Ретельно пролити розсаду. Таким чином ви легко дістанете її з ємності та вона також краще адаптується.

3. Підготувати землю. Внести необхідні добрива, перегній. При висадці також необхідно вносити добрива безпосередньо в лунку. Капуста, наприклад, любить попіл та компост. 

4. Після висадки необхідно ущільнити землю та пролити. 

"Для висадки перців баклажанів та томатів слід дочекатися стабільного тепла. Має бути середньодобова температура приблизно 14-15 градусів і вже точно немає бути приморозків, тому що ця розсада їх не перенесе. Перці та баклажани ми висаджуємо по звичайній схемі вертикально. також на рівні, як вони росли в горщику.  З помідорами можна поекспериментувати".

 

Коли висаджувати овочеву розсаду в ґрунт, розповідає Антоніна Лесик: