У Києві хочуть прибрати легендарний дворик з воронами: що станеться з культовим кафе

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Культове кафе з двориком з воронами хочуть прибрати: розповідаємо, що сталося та чому його віддали під забудову

Поділитися:

Кияни й гості міста обожнюють місця, де можна відчути особливу атмосферу та зазирнути за лаштунки гучного мегаполіса. Одним з таких місць і є славнозвісне кафе, у дворику якого живуть ворони. Та чи ми ще можемо його відвідати, адже територію повинні віддати під забудову. Про це детально розповіли  у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30. 

Кафе з воронами 

Це культове кафе, куди приходять не тільки кияни, а й гості міста. У дворику біля нього живуть ворони, якими опікуються місцеві мешканці. Хоча й про це місце знають і не багато, проте екскурсоводи все одно приводять групи туристів, щоб показати, яким є справжній Київ, а саме — яка його душа. 

Птахи тут проживають із 1991 року. Все почалось з першого жителя вулиці — так званого Гриші. Він же першим почав рятувати птахів, а його добру справу підхопили інші мешканці цього дворика. І вже понад 20 років вони опікуються птахами: навідують та годують їх.

Територія під забудову

Першими хто почав бити на сполох — це громадська організація "Мапа реновації". Вона перша звернула увагу на те, що територію дворика хочуть передати під забудову.

“Згідно з документами, цю земельну ділянку передали для будівництва та експлуатації об'єктів туристичної інфраструктури. Замовником є ТОВ "Центр регіонального розвитку", а кінцевим бенефіціарним власником — Вагіф Алієв”, — зазначає юрист ГО Дмитро Перов.

Київрада передала цю територію в оренду, тобто під забудову. Згідно з офіційним документом та рішення на вулиці Рейтерській 9 цю ділянку передають в оренду на 10 років для експлуатації та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування. 

Що думають кияни

Для активістів, небайдужих громадян, це означає одне — що нові орендарі будуть розпоряджатися тут по-своєму і, найімовірніше, вже не буде рентабельно утримувати тут таку велику клітку, де проживають ці птахи. 

Кияни та гості дворика з воронами про ситуацію з ймовірною забудовою знають та поділилися, що навіть готові в разі потреби виходити на протест. 

“Я впевнена,  що дуже багато людей, які сюди ходять, мають достатньо причин захищати це місце. Мені здається, що якщо тут вирішать щось будувати, люди тут будуть цілодобово пити каву і мирний мітинг зроблять”, - ділиться одна з гостей.


Також одним з перших, хто відреагував на це із занепокоєнням — відомий шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко. У своєму пості в Instagram він поділився своїми думками. 

“Коли ми втрачаємо Київ  ми втрачаємо себе. Якщо не буде таких місць, як Житній ринок чи дворик із воронами — то не буде відповіді на запитання, хто ми такі. Навряд, якщо іноземець запитає, що ми захищаємо — нам захочеться показувати йому скляні бізнес-центри”, — наголосив Клопотенко.

За словами активіста та юриста Дмитра Перова їхня організація відразу зареєструвала петицію щодо визнання недійсним цього рішення, але поки вона на етапі модерації. Тому зараз дуже важливий є суспільний розголос довкола цієї теми. Якщо петиція не пройде модерацію петиція, то доведеться писати звернення до прокуратури й подавати позов від громадян щодо захисту і збереження цього дворика.

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі