6 лауреатів Оскара, які мають українське коріння

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Ними пишається увесь світ!

Поділитися:

Сьогодні вночі відбулася дев'яноста церемонія вручення премії Оскар. З нагоди грандіозної кіноподії кортить пригадати талановитих українців, котрі отримали престижну нагороду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто отримав Оскар: В Лос-Анджелесі обрали найкращих

ЛЕОНАРДО ДІ КАПРІО 

Зірка історичної драми «Титанік» Леонардо ді Капріо не раз говорив, що він на чверть українець. Його бабуся родом з Одеси. Попри те, що кілька років над Лео кепкували, називали аутсайдером оскарівських перегонів, у 2016-ому актору вдалося отримати заповітну статуетку. 

ДМИТРО ТЬОМКІН 

Американський композитор, який народився в українському Кременчуці - Дмитро Тьомкін був і викладачем, і піаністом в кіно і грав для балетних труп. Наприкінці 1920-х Дмитро потрапив до Голлівуду. За свою музику Тьомкін більше 20 разів був номінований на Оскар, і 4 рази отримував омріяні статуетки. 

ПОЛ МУНІ

Цей актор - один із найяскравіших гангстерів американського кіно середини ХХ століття. Головний герой оригінальної версії фільму «Обличчя зі шрамом» народився у Львові. Потім родина емігрувала. Пол Муні 6 разів був номінантом Оскара і, зрештою, отримав статуетку в 1937 році за роль у фільмі «Історія Луї Пастера».

Фото: Кадр з фільму «Обличчя зі шрамом»

КВІТКА ЦІСИК 

Вона народилася у Нью Йорку, але її серце завжди належало Україні. Батьки співачки Квітки Цісик родом із Коломиї. Після Другої світової війни вони емігрували до Америки. Квітка відома своїм виконанням українських народних та популярних пісень. Вона була однією із найдорожчих виконавиць рекламних роликів у США. Саме Квітка Цісик у 1977 році заспівала саундтрек до стрічки «Ти осяюєш моє життя», яка отримала Оскара як найкраща пісня до фільму. 

ДЖЕК ПАЛАНС 

Джек наробив справжнього галасу під час однієї із церемоній нагородження Оскар. Це був 1992 рік, і його Оскар за роль у комедії «Міські піжони». Паланс вийшов на сцену і сказав, що насправді він українець, звуть його Володимир, а його прізвище - Палагнюк. До всього актор ще й вирішив похизуватися своєю фізичною формою. Просто на сцені 70-річний Джек легко зробив кілька віджимань на одній руці. 

АНАТОЛІЙ КОКУШ 

Колишній працівник української студії ім. Довженка Анатолій Кокуш отримав два технічні Оскари за свої інженерні винаходи. Його операторські крани «Каскад» та «Авторобот» активно використовувалися по всьому світу. З їхньою допомогою було знято близько 50 культових фільмів Голлівуду, серед яких «Троя», «12 друзів Оушена» і «Титанік». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 гучних курйозів в історії Оскара


 

Новини по темі