Як штучний інтелект допомагає протидіяти російській дезінформації - пояснює експерт у “Сніданку з 1+1”

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як штучний інтелект допомагає протидіяти російській дезінформації

Руслан Сенічкін та Людмила Барбір дізнались, як в боротьбі з дезінформацією допомагає штучний інтелект. 

Поділитися:

росія використовує дезінформацію як потужну зброю у війні проти України. Своїми брехливими наративами вони намагаються підірвати довіру українського народу до влади та зіпсувати зв'язки з міжнародними партнерами. Саме тому в країні була розроблена стратегія інформаційної безпеки до 2025 року. Уряд України на національному рівні також відреагував на цю перспективу, створивши кластер інформаційної стійкості та протидії дезінформації. 

Ведучі ранкового проєкту “Сніданок з 1+1”, що виходить щодня з 7:00 до 9:30 в ефірі телеканалу “1+1 Україна”, Руслан Сенічкін та Людмила Барбір запитали в Антона Тарасюка, співзасновника та директора з експертизи Mantis Analytics, як їм вдається допомагати українському уряду в боротьбі з дезінформацією та до чого тут штучний інтелект. 

Компанія Mantis Analytics займається моніторингом інформаційного простору. Антон Тарасюк зазначає, що компанія виникла як волонтерська ініціатива, коли розпочалося повномасштабне вторгнення в Україну, і її первинною метою було допомогти державі та  громадянському суспільству боротися з російською дезінформацією. 

“Для того, аби боротися з дезінформацією, її треба бачити. Тож ми моніторимо інформаційний простір і дивимося, що в ньому просувається. Спочатку збираємо дані та обробляємо їх, а потім - розділяємо на умовні два потоки: фізичні та інформаційні події”, - пояснює співзасновник  Mantis Analytics.  

Антон Тарасюк зазначає: найперше, на що звертають увагу - це інформаційний потік, переобтяжений емоційним забарвленням, маніпулятивними техніками або ж щось подібне на те, що було раніше і знову повторилося. Аналізувати інформаційний простір компанії допомагає штучний інтелект. 

“Ми застосовуємо моделі, які самі тренуємо для того, щоб виділяли наративи та показували, все що відбувається на картах, тобто геолокували, позначали підозрілі дезінформаційні кейси та допомагали досліджувати емоційний тон навколо цих подій”, - пояснює роль штучного інтелекту експерт. 

Завдяки плідній роботі компанії Mantis Analytics разом з іншими партнерами, вдалося виявити не один фейк російської пропаганди. Кілька місяців тому в російських соціальних мережах було поширено інформацію, яка стосувалася відомого морпіха, оборонця Азовсталі - Сергія Волинського (позивний “Волина”). кремлівська пропаганда розповідала, що Сергій нібито дав коментар турецькому журналісту, щодо присутності на Азовсталі американських високопосадовців. 

“Це відомий російський наратив, якому не було надано жодного підтвердження за весь час. Менше з тим, наша система дуже швидко це побачила. У рамках щоденного брифінгу, ми проінформували партнерів. І далі вже люди на це відреагували та допомогли стримати це поширення. Щобільше, після цього сам журналіст, якому російська пропаганда приписала це інтерв'ю, сказав, що ніякої розмови з Сергієм не було, це підробка”.

Дивіться "Сніданок з 1+1" по будням з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі