Яких лікарів може замінити штучний інтелект: останні новини медицини у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Штучний інтелект спрацював краще лікарів: останні медичні новини
Freepik

Штучний інтелект виявив непомічену пухлину, а в США вперше пересадили свинячу нирку людині: дайджест "Сніданку з 1+1".

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Навіть у сучасні буремні часи наука не стоїть на місці, а вчені з усього світу продовжують дивувати суспільство своїми відкриттями. Про останні гучні дослідження та події у медичній сфері розповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місячний календар здоров'я та краси квітень 2024: сприятливі та несприятливі дні

Нові найдорожчі ліки у світі

Управління з продовольства та медикаментів США схвалило генну терапію людині проти смертельної спадкової хвороби метахроматичної лейкодистрофії. Гуртова ціна однієї дози — 4 мільйони 250 тисяч доларів США. Це рекордна вартість на ліки, які існують нині. Метахроматична лейкодистрофія — рідкісне, постійно прогресуюче захворювання, яке призводить до серйозних ушкоджень нервової системи. Хвороба вражає близько однієї людини на 40 000. Раніше найдорожчими ліками була генна терапія гемофілії, і її вартість становила 3,5 мільйона доларів США.

Лікарі вперше пересадили нирку свині живій людині

Операцію провели в лікарні Массачусетса (США), яка в 1954 році стала першою лікарнею, де взагалі провели трансплантацію нирки. Операція тривала чотири години. Пацієнтом став 62-річний менеджер Рік Слейман. Нині чоловік одужує, і незабаром його мають вже виписати з лікарні. Лікарі кажуть, що ксенотрансплантація (пересадка органів тварин людям) має критичне значення для розв'язання проблеми нестачі органів, адже лише в США щодня 17 людей помирають, очікуючи на той чи інший орган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метеозалежність - міф чи реальність, та що робити при болях від погоди (відповідь професорки медицини)

У Великій Британії штучний інтелект виявив рак, який пропустили лікарі

Про це повідомляє британська служба BBC. Інструмент під назвою Мia, представлений Національною службою з охорони здоров'я, проаналізував понад 10 000 мамограм і успішно виявив усіх пацієнтів із раком молочної залози, а також ще 11 випадків, які не помітили медики. Такі технології, як Mia, мають потенціал замінити радіологів в аналізі мамографічних знімків, зменшуючи робоче навантаження лікарів. Штучний інтелект може побачити ті крихітні пухлинки, які не під силу людському оку.

Новини по темі