Улюблений літній салат виявився небезпечним: дієтологи розповіли, чому не можна вживати огірки разом з помідорами
Популярний літній салат з огірків і помідорів може виявитися не таким вже й корисним — дієтологи розповіли про можливі ризики та міфи.
Салат зі свіжих огірків і соковитих помідорів — справжній символ літа на кожному українському столі. Проте чи така безпечна ця звична страва, як здається?
Деякі фахівці з харчування б’ють на сполох, стверджуючи, що поєднання цих двох овочів може знижувати користь і навіть шкодити травленню. У Сніданку з 1+1 розповіли, що про це кажуть науковці та дієтологи.
Дослідити вплив салату з огірків і помідорів на здоров’я вирішили у Філіппінській національній раді з харчування. Як виявилось, результати їхніх висновків змусили багатьох замислитись, адже експерти не рекомендують регулярно поєднувати ці два овочі в одному прийомі їжі.
Дієтологиня Таня Капур пояснила, що справа у ферменті каталаза, який міститься в огірках. Цей фермент має властивість розщеплювати вітамін С, що міститься у помідорах та інших овочах. Таким чином, цінний вітамін може втрачатися ще до того, як потрапить до організму.
Окрім цього, фахівчиня зазначила, що огірки й помідори по-різному перетравлюються: огірки — легко і швидко, тоді як помідори потребують більше часу, особливо через стійке до травлення насіння. Це може спричиняти дискомфорт у шлунку та порушення травлення в особливо чутливих людей.
То їсти чи не їсти?
Проте є і хороші новини. За словами Капур, каталаза активується лише тоді, коли огірки нарізані. Якщо ж вживати овочі цілими або ж не давати їм довго взаємодіяти — ризики зменшуються.
Втім, не всі експерти згодні з таким підходом. Наприклад, українська дієтологиня та ендокринологиня Наталія Самойленко запевняє, що для паніки немає підстав.
«Це чудова пара і сказати, що фермент каталаза суттєво знижує кількість вітаміну С або якось впливає на процеси травлення. За свою майже 25-річну кар'єру не бачила, щоб якась людина постраждала від поєднання огірків і томатів», — наголошує Самойленко.
Вона також додає, що реальний вплив каталази на рівень вітаміну С у такій страві є мінімальним і не має клінічного значення для здорової людини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гормон кохання покращує памʼять: вчені провели цікавий експеримент