Не розважають, а змушують нудьгувати: науковці з'ясували, що соціальні мережі замість позитивних емоцій насправді роблять нас більш нещасними

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому соцмережі змушують нудьгувати: пояснення науковців
Freepik

Стало відомо, як соцмережі впливають на наш емоційний стан: пояснення науковців

Поділитися:

Хто з нас не любить інколи подивитися, що ж там нового опублікували наші знайомі чи друзі в Instagram або почитати щось цікаве у Facebook ну і, звісно, розвеселити себе смішними відео у Tik Tok чи YouTube. Та чи знаєте ви, що бездумне проведення часу в соціальних мережах може призвести до почуття нудьги? І це не просто припущення, а підтверджений науковими дослідженнями факт. Про цього розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Докторка Кеті Там з університету у Торонто провела масштабне дослідження, залучивши понад 10 000 учасників. Результати виявилися досить несподіваними. З'ясувалося, що постійне перемикання між відео, пошук все більш цікавого контенту та нескінченне прокручування стрічки в інтернеті насправді не покращують нам настрій, а навпаки — посилюють відчуття нудьги.

Експеримент показав, якщо люди дивилися відео без можливості змінити його на інше, то вони відчували себе більш залученими та задоволеними, аніж ті, хто мав свободу переключатися на інші ролики. Це свідчить про те, що наше прагнення до постійної новизни та різноманітності в цифровому світі може призводити до протилежного результату – ми втрачаємо здатність зосередитися на одному об’єкті та отримувати від нього задоволення.

соцмережі

Як уникнути пастки нескінченного перегляду соцмереж

Дослідники радять бути більш усвідомленими у споживанні контенту. Замість того, щоб пасивно дивитися стрічку і весь вільний час проводити в соцмережах, варто приділяти час на обдуманий перегляд, тобто вибирати контент, який дійсно вас цікавить і повністю зануритися в нього.

Чому це так важливо

  • По-перше, це дозволяє нам глибше розуміти інформацію та отримувати від неї більше користі.
  • По-друге, у такий спосіб ми розвиваємо концентрацію та уважність, які є важливими навичками в сучасному світі.
  • І, по-третє, це просто приносить більше задоволення, адже дозволяє нам повністю насолоджуватися моментом, а не відволікатися на дрібниці та різні відео.

Тож, щоб відчувати себе більш щасливими та задоволеними варто обмежити час, проведений у соціальних мережах, і приділяти більше уваги реальному життю та бути більш вибірковими у споживанні контенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купуєш українське — повертаєш 10% своїх грошей: що таке Національний кешбек і як українці можуть ним скористатися

Новини по темі