Що сталося із Королем Чарльзом ІІІ: як українські телеграм-канали висвітлюють фейки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чому фейк про смерть Короля Великобританії розповсюдився мережею - пояснив експерт у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

«У віці 75 років помер король Великобританії Чарльз ІІІ», «Нащадок Єлизавети ІІ і року не протримався на троні» – такі заголовки вчора масово ширились телеграм- каналами. Чому такі чутки заполонили інтернет? 

Першим заяву опублікував один із російських телеграм каналів, а згодом фейк підхопили і українські новинні видання. Посольство Сполученого Королівства в Україні вже спростувало неправдиву новину. Програмний директор «Детектор медіа» Вадим Міський каже, що така недбалість медіа ресурсів виявила, як непрофесійно вони перевіряють інформацію:

«Це така ланцюгова реакція відбулася. Один поставив, другий, потім дивляться, що на кожному джерелі вже це є. А потім понеслась хвиля спростувань і вибачень. Це дитячий фейк, порівняно з тим, що несеться в контексті війни з Україною. Це повинна стати перевірка для українських медіа і після цього багато хто повинен переглянути свої протоколи перевірки інформації і хай краще безглуздий фейк навчить нас, ніж ми попадемося на якийсь великий фейк, який буде дійсно зачіпати інтереси України як держави»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зникла принцеса Кейт Міддлтон

Медіа експерт вчить, як проводити власний аналіз інформації в телеграмі:

«В першу чергу треба подивитися, на що вони послалися, спробувати за тим лінком перейти. Якщо видання якісне, як правило, в посиланні є гіперлінк, який ти можеш натиснути і потрапити, наприклад, у цьому випадку на сайт Букінгемського палацу»

На щастя, на сайті палацу новини про смерть Короля немає. Та нагадаємо, що нещодавно у Чарльза виявили рак. Проте Король продовжує виконувати свої обовʼязки і лікувати хворобу.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі