Ракети Онікс: чим небезпечні та чому їх важко збити

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чим небезпечні російські ракети Онікс та чому їх складно збити
freepik.com

Що таке Онікс і чому їх складно збити: Сніданок пояснює.

Поділитися:

Ворог активно завдає ракетних ударів по українських містах високоточними далекобійними ракетами. Зокрема, обстрілюючи Одесу і Миколаїв, росіяни використовували ракети “Онікс”. Що це за зброя і чому її складно збити, спробували роз'яснити у рубриці "Сніданку з 1+1" — Сніданок пояснює.

Чим небезпечні російські ракети Онікс

Впродовж останніх кількох днів ворог гатить по півдні України ракетами P800 Онікс. Ця ракета призначена для враження плавзасобів та кораблів, але може досягати цілі й на суші. Речник, повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону пояснює, що українським ППО складно ці ракети не лише знищувати, а навіть виявляти:

"На старті своєму вона здіймається високо в повітря і летить по маршруту до своєї цілі на висоті. Вже перед заходом на цій, вона навпаки опускається вниз, 10-15 м приблизно над водною поверхнею".

Окупанти запускають Онікс з тимчасово окупованого Криму, з берегових ракетних комплексів Бастіон. З півострова до Одеси всього 190 км, що є цілком достатньо для ракети цього типу.

ракета онікс 1+1

Онікс — класична протикорабельна ракета, але має високу надзвукову швидкість 2,6 маха. Бойова частина Оніксів — приблизно 300 кг, дальність дії стандартного типу — 300 км, а модернізованих Онікс-М — 800 км. Система наведення ракети — за допомогою радіолокаційної головки самонаведення, або за закладеними координатами. Тож, через високу швидкість, малу висоту і самонаведення боєголовок, Онікси важко помітні для радарів, а більшості систем ППО, які ми маємо, збити ці ракети досить складно, а інколи просто неможливо.

"Проти таких ракет потрібні спеціальні засоби, Patriot, SAMP-T — дійсно те, що зараз потрібно більше для захисту і від балістики, і таких ракет, як Х-22", — зазначає Юрій Ігнат.  

Наразі в Україні відомо про два комплекси Patriot і один комплекс SAMP-T. Цього поки недостатньо, щоб повністю захистити всі міста України. Але якщо перехопити Онікс в повітрі складно, то у сил оборони є шанс знищити пускову установку в тимчасово окупованому Криму.

Чим небезпечні російські ракети Онікс та чому їх складно збити, дивіться:

Новини по темі