Єгор Гордєєв розповів, як розпізнати фейки та дезінформацію у новинах і соцмережах: “Вони небезпечні тим, що поширюються на мільйонну аудиторію, як вірус”

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як розпізнати фейки та дезінформацію у новинах і соцмережах: розповів Єгор Гордєєв

Ведучий звернувся до українців в рамках інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації.

Поділитися:

 Єгор Гордєєв, ведучий “Сніданку з 1+1”, що виходить на 1+1 Україна у будні з 6:30 до 9:30, звернувся до українців в рамках інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації, яка реалізується 1+1 Media та Smart Angel. У своєму відеозверненні телеведучий закликав українців бути обережними, не вірити фейковим роликам, та уважно перевіряти джерела надходження інформації. Ведучий детально розповів про діпфейки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Здивував мене своєю відвертістю", — Єгор Гордєєв поспілкувався з прямим конкурентом ChatGPT — Google Bard

“Діпфейк - це коли говорить відома нам людина, він реально є, ми чуємо його голос, бачимо його, але це все продукти графіки. Він такого не говорив, або вона такого не говорила, і так не говорили. Як відрізнити діпфейк від реальної людини, є методи, якщо ви будете уважні і вмикатимете критичне мислення, то легко зможете відрізнити навіть якісні діпфейки, а такі теж трапляються”, - пояснив Єгор. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yegor Gordeev (@yegorgordeev)

Єгор Гордєєв розповів про дослідження експертів Массачусетського технологічного університету США, які створили чекліст, що допоможе розпізнати діпфейк за допомогою власних очей:

- Звертайте увагу на щоки та лоб. Чи не видаються вони надто гладенькими або, навпаки, надто зморшкуватими? 

- Пильнуйте за очима та бровами. Чи з'являються тіні там, де очікується? Діпфейк часто не може натурально відобразити фізичні умови середовища. 

- Перевірте краї обличчя. У маски вони, як правило, недосконалі.

- Ну, і крім візуальної перевірки можна вдатися до перевірки технологічної, тобто за допомогою спеціальних програм. Наприклад - СЕРВІС InVID. 

Єгор поділився, що і сам нещодавно став жертвою діпфейку, де підробили його голос. Ведучий неодноразово стикався з фейками різного рівня і якості за час роботи у ЗМІ, тому розуміє, як важливо своєчасно перевіряти інформацію. 

“Будьте просто дуже обережними, бо зараз це якийсь вірус, що справді псує нам життя. Ми хворіємо психологічно, ми хворіємо фізіологічно, це відображається на нас, і ми не сприймаємо інформацію такою, якою вона є, а зараз це вкрай важливо, і для перемоги, і для нормального життя”, - закликав Єгор

Дезінформація в масовій культурі – Уроки антифейку з Єгором Гордєєвим, дивіться у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube.

Новини по темі