Що треба знати про українця Георгія Кістяківського - співавтора ядерної зброї

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Історія видатного українського науковця Георгія Кістяківського, що став співавтором ядерної зброї.

Поділитися:

Георгій Кістяківський - це українсько-американський фізик та один з розробників ядерної зброї. Народився вчений у Боярці Київської області, та вже в 20 років був вимушений тікати від більшовиків до Німеччини. В Берліні він отримав освіту фізика і захистив дисертацію. Після переїзду в США Кістяківський стає професором Гарвардського університету. 

Український вчений долучився до проєкту по створенню ядерної вибухівки. Роберт Оппенгеймер погодився піти на умови Кістяківського заради його участі в провідній розробці. Кістяківський мав задачу по створенню пускового механізму для детонації заряду що призведе до ланцюгової реакції у плутонії. Після операції такий механізм отримав назву «курок Кістяківського». Є легенда, що два науковці заклалися на 700$, що система спрацює. Випробування в американській пустелі пройшли успішно. Та Джордж Кістяківський, побачивши на власні очі наслідки від ядерної зброї, приєднався до міжнародного комітету ядерного роззброєння. Вчений усвідомив, яку помилку звершив тим, що долучився до створення зброї масового ураження. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Психологія диктаторів: як тирани здобували прихильність народу та влаштовували терор

З того моменту, дослідник пішов в опозицію американського уряду і відмовився від усіх займаних ним посад. Та продовжив викладацьку діяльність у Гарварді. В останньому інтерв’ю вчений вкотре наголосив, що він не росіянин, в українець, покепкувавши з журналіста, мов не назовете ж ви шотландця англійцем. А в рідній Боярці одну з вулиць нарекли на честь всієї видатної родини Кістяківських. 
Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі